Бунтът за зеленина в Кючук Париж

Всеки е запознат какво се случва, когато се нагнетява напрежение и не му се дава нито отдушник, нито перманентно решение. И съвсем очаквано – бунтът в Кючук Париж избухна.

Поводът, също толкова очаквано, е зелената система в квартала или по-скоро липсата й, както и задълбочававащото се презастрояване, което добива размерите на индийско гето около един определен булевард.

Точно на този булевард на 3 май, гражданите на квартала блокираха движението и издигнаха плакати: “Искаме паркове, а не гета”, “Кмете, не продавай Пловдив”, “Стоп на корупцията” и “Искаме въздух, а не бетон”. Хората отдавна алармират за липсата на зеленина, както и за изникването на бетонен гигант след бетонен гигант, които засилват и без това непоносимия трафик в района, а заради дефицитът на паркоместа, който все повече се увеличава по същите причини, вече се водят съседски войни.

Конкретния повод за блокирането на кръстовището на бул. Александър Стамболийски с Коматевско шосе бяха плановете за нова жилищна постройка на улица Асен Христофоров на място, което в момента е зелена площ.

И докато общинската администрация и районния кмет си мият ръцете как това е стара сделка и нищо не можели да направят по въпроса, ние държим да напомним, че февруари месец тази година, с предложение на текущата администрация към общински съвет и в последствие с гласуване на групите на ГЕРБ, Съюз за Пловдив, Кауза Пловдив, ЗС Александър Стамболийски и ВМРО беше приета програмата за продажба на общинска собственост, в която въпреки граждански и политически натиск, включително и наша публикация по въпроса, беше прието да се продаде за застояване имот на бул. Александър Стамболийски 4, граничещ и със същата тази улица Асен Христофоров от днешния казус (заедно с множество други подобни имоти из целия град, въпреки призивите за мораториум над подобни сделки, водещи единствено до презастрояване).

В момента на този общински имот в Кючук Париж, гласуван за продажба, има старо бетонно игрище, което преспокойно може да се превърне в зелена площ или в спортно съоръжение на открито. Може, но общински съвет Пловдив гласува в края на февруари да го продаде и да се построи поредният бетонен блок.

За това, драги протестиращи от квартала, ако в битките, които ви предстоят за спасяването от презастрояване на зеленото кътче на улица Асен Христофоров (които нашата медия ще отразява), може да имате предвид и че следващият 1 декар за презастрояване е съвсем близо и да попитате представителите на ГЕРБ, Съюз за Пловдив, Кауза Пловдив, ЗС Александър Стамболийски и ВМРО защо гласуваха да продадат този февруари поредната общинска земя във вашия квартал за презастрояване.

Самата продажба всъщност тепърва предстои – след одобрението на общинския съвет (от споменатите вече партии, които носят пълната отговорност за това), сега администрацията на общината трябва да извърши търга за продажбата и докато това още не е станало – може да насочите питанията си към районния и най-вече – общинския кмет, защо ще се продава този терен, защото той още е в общински ръце и все още има шанс да бъде спасен.

Дали ще бъде – зависи от вас, жители на Кючук Париж, и от вашето упорство.

Пловдивчани от други квартали, от вашия район, а и в общоградски каузи, до момента са доказвали своята гражданска ефективност при проява на решителност в такива казуси.

Сега е ваш ред да се преборите.

Снимки от протеста: Атанас Бояджиев

Коментари (6)

 1. Ужас, това бетониране за сметка на малкото зелени площи е крайно време да спре! Протестът бе отлично организиран и с отлична кауза – потвърждавам от мястото на събитието.

  Отговор
 2. Бул.Александър Стамболийски се презастроява. Община Пловдив разрешава строеж на нови кооперации, без да реши няколко важни въпроси: водата, която не се качва на високите етажи; водопроводната мрежа, която е стара и постоянно има течове; пътната настилка на булеварда. Има и още!

  Отговор
 3. „кметове“ пришълци!!! Приемат, гр. Пловдив, нещо като „Клондайк“. Да „претърсим“ и където може ГРАБИМ ( по днешни „модели“ за грабеж). Родил съм се и израснал в този квартал, когато повечето от улиците нямаха тротоари!

  Отговор
 4. В Пловдив има един куп пустеещи сгради на бивши фабрики. Що Общината не жертва тях, а все застроява междублокови пространства?(от сметката изключвам Тютюневия град)

  Отговор
  • Те (съветници и политици) се имат за недосегаеми,но крайно време е хората да поемат нещата в свои ръце.
   Ако е необходимо ще им покажем по нецивлизован начин,без ръкавици колко тежи народния юмрук!

   Отговор

Вашият коментар