Диригентът на пловдивската опера Константин Добройков с номинация за Грами

Диригентът Константин Добройков получи номинация за престижните награди Латински Грами. В категорията за „Най-добър класически албум“ пловдивчанинът се конкурира с други велики имена като Жорди Савал и Хюго Пилгер. В други категории срещаме и имената на Рики Мартин, Марк Антъни, Хулио Иглесиас. Тази година церемонията ще се проведе в Лас Вегас и ще се излъчи на живо на 18 ноември.

По какъв начин е разбрал Константин за номинацията и какви са емоциите, разказва за MediaCafe самият той.

Как разбра за номинацията?

Вечерях с жена ми в мексикански ресторант в Пловдив и получих съобщение от Уилям Харви – един от солистите в номинирания албум – което гласеше „Косьо, поздравления – номинирани сме за Латинските Грами!“

Изненада ли се, как се почувства?
Онемях и започнах да проверявам в новините с номинациите дали това е истина – LA Times, списание Rolling Stone – навсякъде. Оказа се, че е истина. Зарадвах се, разбира се – както за себе си, така и за целия екип, замесен в записа на номинирания албум.

Следял ли си някога тези награди?
Като по-млад, когато имах повече свободно време и се заливах с информация – да, следях всички награди – Грами, Оскари, Златни глобуси, Мечки, Палми, т.н. Но с годините ангажиментите и отговорностите нараснаха, както на брой, така и на сложност, и постепенно спрях да се вълнувам от наградите. До сега.


Какво мислиш за другите номинирани в твоята категория?
Веднага забелязах в същата категория един от титаните в сферата на ренесансовата, бароковата и класическата музика – Жорди Савал. Сензационен аналитик, диригент, композитор и изпълнител на виола да гамба… Леле!

Разкажи малко повече за албума?

Номинацията е в категория „Класическа музика“ и е за „Най-добър класически албум“ за наградите Латино Грами, тъй като композиторът на музиката е от Мексико Сити. Албумът („Три кончертанто истории“) представлява три отделни Концерта за солист и симфоничен оркестър в изцяло класическа структура, написани съответно за пиано, вибрафон и цигулка. Проектът беше записан в Студио 1 на БНР в рамките на 4 дни през 2019г. съвместно със Симфоничния оркестър на БНР и Sofia Record Factory – компанията за музикални записи, към която дирижирам от 2016 г. насам. Солисти на трите концерта в албума са Уилям Харви (цигулка), Рикардо Гаярдо (вибрафон) и самият композитор – Хектор Инфансон, който изпълнява соловата партия в Концерта за пиано и оркестър. Продуцент на записите е Слав Славчев, а тонрежисьор – Марко Стречони.

Това признание мислиш ли, че се оценява със същата стойност у нас?

Латино Грами са награди, връчвани ежегодно от Латинската академията за звукозаписи (The Latin Recording Academy). Наградите отличават изключителни постижения в музикалната индустрия на испаноговорящите държави (САЩ, тези в южноамериканския континент, Испания, както и Португалия). Номинираните и отличените представляват най-успешните за тези региони изпълнители, музикални продуценти, композитори, диригенти и ансамбли. Доколко стойността на тези награди се оценява в България – надявам се достатъчно.

Константин Добройков е в екипа на Държавна Опера-Пловдив от 2013г. като един от главните диригенти, а от 2016г. е и главен диригент в Sofia Record Factory, където дирижира и записва музиката към много филми и телевизионни сериали. През 2018г. дебютира със Софийска филхармония, а от 2016г. насам е регулярен гост-диригент в симфоничния оркестър на Българското Национално Радио. През 2014г. започва неговата постоянна и близка колаборация с Държавна Филхармония-Кошице, Словакия, където дирижира пет концерта в три поредни сезона. От 2011г. до 2013г. Константин Добройков е асистент-диригент на Boston Civic Symphony Orchestra, Бостън, САЩ. Бъдещите му ангажименти включват дебют с Камерен ансамбъл „Софийски солисти“. Роден в семейство на музиканти, Константин Добройков започва музикалното си образование на шестгодишна възраст в НУМТИ “Добрин Петков”, гр. Пловдив. След завършването си в Idyllwild Arts Academy през 2003г., учи ударни инструменти и оркестрово дирижиране в Oberlin Conservatory of Music. През 2010г. получава магистърска степен със специалност оркестрово дирижиране от University of North Carolina: School of the Arts. Следват три години обучение за степента “Доктор по музикалните науки” със специалност оркестрово дирижиране в Boston University. През 2018г. Константин Добройков специализира в майсторски клас на знаменития диригент Даниеле Гати.

Успех, Коце!

За автора

Вашият коментар