Куршумите не връщат птиците у дома

Миграцията е едно от най-красивите и мащабни явления в природата. Всяка година по едино и също време милиони птици в гъсти ята се спускат към топлите страни, за да оцелеят в търсене на храна. За съжаление, не всички прелитат успешно до желаните земи.

Европейските дни на птиците ще се отблежат този уикенд с наблюдения в София, Варна, Бургас, Свищов, Гоце Делчев и Козлодуй. Целта е освен да се насладим на този феномен, но да насочим внимание към най-опасното събитие в живота на перокрилите.

Миграцията не може да се наблюдава навсякъде. Птиците се движат във въздушни коридори по строго определени маршрути. Тези от Европа минават през България, насочват се към Босфора или Дарданелите, прекосяват Турция, за да стигнат до Близкия Изток, насочвайки се към Суецкия канал, надолу по Арабския полуостров, по източния бряг на Червено море, летят до Йемен, проливът Баб ел-Мандеб и преминават в Джибути и Етиопия, Африка.Спокойният полет над екзотичните страни за някои от видовете се прекратява пагубно. Причините са няколко и всички те са свързани с човека.

Това мащабно явление съществува, откакто свят светува, добре познато за всички, но в някои страни като Сирия, Ливан и Египет, които дебнат бракониери, които обстрелват прелетните птици. Някои ги улавят с мрежи и след това ги избиват. Тяхното удоволствие предизвиква трагичното последно кацане на безброй интересни и величествени крилати. Има много случаи с български птици, които са застрашени от изчезване и затрити в Близкия Изток.
Също огромен проблем са ветропарковете. Когато птиците летят десетки хиляди километри през деня, вечер кацат да пренощуват на електрическите стълбове и загиват от удара. Друг сериозен проблем са отровите, разсипани от хората, служещи за примамка.

Стотици хиляди птици стават жертви, минавайки миграционния поток само в едната посока. Оцелелите, когато се прибират през пролетта по домовете си, ги очакват същите препятствия по пътя. Числеността на някои видове е намаляла, други са критично застрашени, а ако тази практика продължи, ще изгубим и цели видове.Силно застрашен е египетският лешояд, от него в България се намира половината от балканската популация. В миналото е гнездял по върховете на хълмовете в Пловдив, имало е стотици двойки, днес са едва 25. Стопила се е и числеността на царския орел, пеликанът, белошипата ветрушка.

За разлика от освирепелите пушки на южни страни, в България се наблюдават добри практики за опазване на птиците. Работи се усърдно върху изолирането на линии и електрически стълбове, което е показало положителен ефект върху популацията на някои от видовете в югоизточната част на страната. Самите електроразпределителни дружества са отворени за подобни действия и работят с неправителствени организации в тези насоки.


Египетски лешояд

„В това отношение сме добър пример. Дори по-добър от други страни в Европа. Може да се посочи управлението на Бургаските езера и мониторингът на птиците там, работата с редица редки и застрашени видове като лешоядите и царския орел.“, разказва ни Владимир Добрев от „Българско дружество за защита на птиците“. Работи се усилено с държавни институции, регионални инспекции, с горските, с неправителствени организации, с полицията и прокуратурата, тъй като тровенето на животни е престъпление срещу дивата природа.


Владимир Добрев

„Можем да работим по много неща, най-вече върху образованието на хората, да са добре информирани и да се интересуват. Важно е да оценяват природата и богатството й. Да се спазват законите и да има гражданско общество, което да следи за проблеми и различни нередности, свързани с опазването на природата. Имаме огромно поле за развитие, но е факт, че България се бори да задържи видове.“ , казва още Валимир.На 2 октомври от 10:00 часа птиците ще се наблюдават в Южния парк в София. Същият ден от 9:00 часа мястото във Варна е Варненското езеро. В Бургас датите са две – 2 и 3 в ПЗЦ „Пода“ от терасата на природозащитния център, когато ще има лекции и беседи за миграцията и награди за най-активните участници. Отново на 2-ри в Свищов от 10:00 часа наблюдението е в местността Паметниците.

В Гоце Делчев в същия ден и час освен наблюдение се организира и събиране на битови отпадъци в с. Баничан, а в 16:00 часа ще се състои мултимедийна презентация „Чудото Миграция“ в Интеракт зала в младежкия дом. На 3 октомври от 10.00 часа ще се състои поход до местността Рибарниците. Сборният пункт е пред завода за ципове.


Къдроглав пеликан

В Козлодуй на 2 октомври от 10.00 часа ще се състои наблюдение на птици, лекция за миграцията и викторина с награди на Пристанище Козлодуй, срещу пясъчната коса на остров Козлодуй.

По време на наблюденията можем да видим черния щъркел, големия мишелов, пеликани, малките кресливи орли, големия креслив орел, например. Птиците, дори от различни видове, споделят една и съща въздушна магистрала без да си пречат.


снимка: Димитър Градинаров

Има някои видове, които са на изкуствено дишане, като египетски лешояд, царски орел, черен лешояд, белоглав лешояд, пеликаните и много, много други и всеки един от тези видове е свързан със специфичен казус.

Дано един ден живеем в свят, в който глобата за куршум във фламинго да бъде минимум 50 000 лева, бракониерите да са легенди от страшните приказки, а розовият пеликан никога да не изчезва.

водеща снимка: Георги Герджиков

За автора

Коментари (1)

  1. „Също огромен проблем са ветропарковете. Когато птиците летят десетки хиляди километри през деня, вечер кацат да пренощуват на електрическите стълбове и загиват от удара.“

    Стига де, елементарна неграмотност. Ветропаркове и електрически стълбове са две доста различни неща. А тези десетки хиляди километри – т.е. за един ден тези птици обикалят поне веднъж земното кълбо?

    Отговор

Вашият коментар