Електрическите чудеса в зората на 20-и век

Помните ли кога заменихме обикновените електромери на такива с отделна дневна и нощна тарифа? А знаете ли, че някои хора са плащали по две тарифи още в началото на 20-и век? И че домакините са ползвали вече перални машини! А вие кога за първи път си купихте своя „пералня“, както разговорно наричаме пералната машина?
Помествам няколко по-интересни страници от една книжка, издадена към около 1910 г. в царска Русия, с обяснения на простонароден език за електричеството и как разумно да го ползваме.

Руска книжка, издадена към около 1910 г. с обяснения как да пестим от електроенергията (трето издание!)

В книжката има много раздели и страници. За лампи и електромери, за перални и подочистачки, за електрически ютии и чайници. И дори за електрочесала и машинки за подстригване на коне! И за абажутите в театрите. И за пътническите и товарни асансьори, особено за тези, които качват готова храна!

Различни видове светещи крушки – тръбна, цигарообразна. Ние тръбни видяхме, чак когато се появиха луминесцентните лампи през 70-те години на 20-и век. А цигарообразни има сега, под формата на икономични лампи с газ.

Рисунка на дървена пералня, направена от дъб (фиг. 83). А прахосмукачка в моето семейство се появи през 1975 г. (фиг. 82). Знаем какво представляват машата за коса и сешоара. Между другото, някъде беше написано, че сешоарът е изобретен от американец през 1925 г., но сами виждате – той лежи на тоалетното шкафче на илюстрацията по-горе от 1910 г. (фиг. 80)! А такъв апарат за премахване на бръчки не зная да има сега! Вляво долу е рисунка на светещи гирлянди за елха (фиг. 81). 

На тези страници поясняват за видовете крушки, и че изгорелите можеш да ги разтърсиш, без да ги вадиш от фасунгата (както са под напрежение) и жичките се самозапояват.Ще ида да го пробвам с днешните, пък … знае ли човек! Ама надали.

И мощността на крушките – 1 и 1.5 вата. Яко!
Едноватовите били най-слаби – само „12 свещи“. Най-ярките са били „800 свещи“. „Един и половина“ ватовите – от „2 до 1500 свещи“. А имало по-стари, които давали светлина „3100 свещи“.

Тогава, в царска Русия, тарифата за ползване на електроенергия е била 4 копейки за хектоват/час (тоест 40 копейки за киловат/час). На рисунката е показан двойнотарифен електромер (фиг. 88)

Е, квитанцията за тока се е изменила с годините!

Интересно, но още тогава населението и промишленноста са плащали по различни тарифи.

А рекламните пана вече целите били от лампички! И била даже с бягаща светлина!
Днес се смята, че прогресът в сферата на електричеството и електроуредите се е развил през 20 век. Макар да знаем за бума на електричеството в края на 19-и и началото на 20-и век, днес ние смятаме, че прогрес в електроуредите е имало едва във втората половина на века, когато масово се появяват популярните днес електроуреди за домашна употреба. Но разбираме, че още в началото на века всичко това вече е било изобретено. Изминал е примерно половин век и всичко се “върнало” в бита на човека – и пералнята, и сешоарът, и “бягащата светлина”.

За автора

Вашият коментар