Ференц Фехер: Eзикът на тялото казва повече от езика на думите

17-ти МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ ЗА ТЕАТЪР И СЪВРЕМЕНЕН ТАНЦ  „ЧЕРНАТА КУТИЯ“.

ФЕСТИВАЛЕН ДНЕВНИК.

 „Черната кутия“ отново превръща Пловдив в международна сцена на съвременния танц и театър. Вчера /31 май/ фестивалът беше открит с впечатляващите изпълнения на известния унгарски артист и хореограф Ференц Фехер и на водещата румънска група Studio M.

Ференц  Фехер е важна фигура в света на съвременния танцов театър, чиито творби са носители на множество международни призове. Екипът на Медия кафе успя да се срещне с известния хореограф и изпълнител. Ето какво сподели той пред нас:

Уважаеми г-н Фехер. Постановката ви е предизвикателство за публиката. Човек в ролята на куче. Или може би обратното. Познат, но и изключително сложен сюжет в литературата, само да споменем „Кучешко сърце“ на Булгаков. Как точно възникна идеята за тази така емоционална ваша постановка.

По време на ковида всичко около мене спря. Имах предостатъчно възможност да се концентрирам върху моя домашен любимец – от четири години имам куче, порода уипет, много е чувствително и игриво. Чрез него открих удивителни възможности за интерпретация на кучешкото поведение чрез човешките движения и реакции.

Представлението се радва на успех, на публика, на международни и национални награди.

Явно темата вълнува хората, защото всички ние сме едно цяло. Живеем в един общ поведенчески модел. Посланието на шоуто се приема добре, защото животът на кучето е хумористичен, игрив и искрен, съчетан с човешки качества.

За колко време реализирахте спектакъла.

За около половин година, но идеята се породи в мен година две преди това.

В каква посока на вътрешно движение на героя е развитието на действието.

Най-простичко казано, започвам като куче, което иска да влезе в ролята на човек, а накрая човекът не иска да напусне своя четириног първообраз. Не зная дали си даваме сметка каква вътрешна красота и доброта носят в себе си домашните ни любимци, какъв хуманен модел за подражание са.

Как мислите, театърът би ли могъл да изрази идеята ви с подобна сила.

Не зная, но езикът на тялото казва повече от езика на думите.

За автора

Вашият коментар