“ИСТОРИЧЕСКИ ФОТО ПАРК” – любимо място за разходки в миналото

Ако в която и да е от популярните “търсачки” напишете “Ретро Пловдив” или “Ретро България”, сред първите резултати (обикновено са дори първите) ще са следните две страници: www.retro-plovdiv.com или съответно
www.retro-bulgaria.com  При това, ще имате този резултат, независимо дали сте ползвали главни или малки букви, ще го получите дори ако ги изпишете на латиница. Посетите ли тези сайтове, ще откриете, че под заглавието е написано ИСТОРИЧЕСКИ ФОТО ПАРК. Това малко странно определение е решил да даде на своята колекция нейният автор Пламен Кочев, с когото ще си поговорим днес.

Здравейте, г-н Кочев! Бихте ли се представили пред нашата аудитория с няколко думи?

Добър ден.
Пловдив е моят роден град. Тук съм израснал и тук преминава целият ми съзнателен живот. Завършил съм класа на Маргарита Джарова в Художествената гимназия “Цанко Лавренов” в Пловдив и от над 25 години работя в сферата на рекламата и графичния дизайн. От дълги години създавам на компютър проекти за опаковки и ги подготвям за печат и реализация. Харесвам и обичам работата си. Тя ми доставя удоволствие, носи ми удовлетворение и ми осигурява достатъчно свободно време за моите пристрастия в други направления.

Днес ще поговорим за един Ваш проект, плод на едно такова пристрастие, което обикновено наричат хоби. Обяснете с няколко думи за проекта “Исторически фото парк”, защото заглавията са две, но проектът е един, нали така?

Точно така, проектът нарекох “исторически фото парк”, макар в колекцията, освен старите фотографии, да са събрани хиляди стари карти, стари книги, стари видео-хроники и дори музика от преди век.
Всичко започна преди 10 години, когато попаднах на страница за стари фотографии от Пловдив. Бях силно удивен от това, колко различен и непознат е бил родния ми град преди повече от век и как той се е развивал и променял през годините. Реших да си запазя много от фотографиите в сайта за себе си, на личния си компютър, и не усетих как това мое увлечение прерасна постепенно в неутолима страст.


Събирайки кадри от Пловдив от различни източници в Интернет, осъзнах, че не познавам толкова добре историята на своя роден град, неговите именити личности и знаменателни събития. Несъмнено, много от историята на Пловдив ми бе известно вече, но то сякаш бе добре познато, а се оказа, че само съм си мислел така. Снимките ме въведоха един нов свят, очароваха ме със своята непосредственост и ме подтикнаха да търся нови знания.
Получи се малко куриозна ситуация. Обикновено хората научават за събитие или личност от прочетено или преподадено, а след това се интересуват да намерят снимки и да видят как е изглеждало то. В моят случай се получи обратното – аз попадах на фотография от събитие и започвах да се интересувам за какво става дума, кога се е случило и дали мога да намеря още фотографии за него. Виждах непознати кътчета от Пловдив на някоя фотография и търсех да намеря други, да проследя развитието им и да видя как са се променяли през годините.


Така постепенно се събра немалка колекция от дигитални копия на фотоси и ми дойде на ум, че мога да създам група във Фейсбук за стари фотографии от Пловдив, в която да ги обсъждаме, да се споделят спомени, да обогатяваме знанията си. Оказа се добра идея и в групата се събрахме доста съмишленици и ентусиасти, млади и зрели хора, от Пловдив, страната и от чужбина. С годините се натрупа доста качествен исторически пласт, съставен от спомените, коментарите и преживяванията на хората, на пловдивчани и гости. Създадена в края на 2013 година във Фейсбук, групата “Акция “Фото Пловдивъ” доби популярност и днес се оказва, че е позната на много хора.

Знаeм, че в архива на групата има вече над 30 000 фотографии на Пловдив през годините, но всички те са част от голямата колекция в Интернет, която Вие сте предоставил за свободно разглеждане от всички любопитни. Как се стигна до това и защо проектът Ви се е разположил на два отделни сайта? Нима няма достатъчно място само в единия?

Разбирам шегата, но няма такъв проблем. Мястото е едно, цялата колекция е на едно място. Сайтовете изпълняват функцията на портали към нейното съдържание. Пловдивския портал представя колекцията за Пловдив, но е свързан с колекцията в „Ретро България“ и обратно. Обособих в отделен сайт достъпа до колекцията от снимки, книги, карти, картини и видео-хроники за Пловдив, защото идеята започна от родния ми град. А и Пловдив е бил най-големият и развит град по българското землище след Освобождението.

В своите търсения често попадах на интересни кадри от други населени места в България, които заделях настрана и постепенно те станаха толкова много и толкова разнообразни, че се оформи цяла нова колекция от снимки. Събрах тези фотографии със старите карти, които бях събрал преди, добавих колекцията си от стари книги и поръсих с “щипка сол” – видео-хроники от България и музика от преди век.
Така се получи един истински виртуален “фото парк” из нашата история, в който всеки свободно може да се разхожда и да открива каква е била България преди, колко интересни са били хората и какъв дух на патриотизъм и стремеж за развитие е витаел във въздуха.
След време добавих към нея и огромната си колекция от стари фотографии и видео-хроники от света. Всички те се обновяват почти ежедневно и стават все по-обхватни и безкрайно интересни. Цялата колекция по този проект има над 145 000 дигитални единици, като само тази за Пловдив е с над 27 000 единици.
Понякога се шегувам с приятели, като ги съветвам, преди да „влязат на разходка“, да си пуснат пералнята, да изключат фурната и да вземат детето си от градина, защото няма да усетят как ще минат няколко часа в разглеждане.

И всичко това е събирано само по електронен път от Интернет ресурсите?

Да, изключително от Мрежата. Аз притежавам само три картички, които имат за мен сантиментална стойност, защото на една от тях е сниман малкия ресторант, който е бил на “Данов хълм” (познат ни като Сахат тепе). Там са се запознали моите родители. За съжаление, той е съборен през юни 1975 г., след като 45 години е радвал жителите на Пловдив и е бил едно от любимите места за разтуха и веселие. Мисля, че той липсва на града и днес.

Значи снимките в колекцията не са Ваши, а сте събрали само техни дигитални изображения?

Да, в огромната си част тези снимки са някъде из архивите на България. Много от тях са споделени от членове на групата за Пловдив, но много от фотографиите са споделяни и в подобни групи за ретро-фотографии от София, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Габрово, Враца, Видин, Стара Загора, Смолян, Кюстендил и други. Много от снимките са от семейните албуми, споделени в групата, с идеята да попълнят представата ни за миналото.

Така или иначе, това е огромен архивен труд по дигитализирането (снимане, сканиране и обработка) на реалните хартиени фотографии в архивите, който аз уважавам и без споделянето на снимките в Интернет, колекцията ми не би могла да съществува. Затова и в двата сайта-портали съм създал секция НАЦИОНАЛНИ ДИГИТАЛНИ АРХИВИ, в която има 42 адреса на такива архиви в България, които са със свободен достъп за ползване и разглеждане. Сред тях е и архивът на Република Северна Македония.

Освен обогатяването с нови попълнения, какво развитие очаква Вашия проект в бъдеще?

По-голямата част от работата съм я свършил. Обработил съм огромна част от фотографиите (експонация, подравняване, изчистване на петна и надраскано) и съм ги подредил по теми, места и събития, доколкото това е възможно. Сайтовете предоставят напълно свободен и неограничен по време достъп до хилядите фотографии.


Надявам се “ИСТОРИЧЕСКИ ФОТО ПАРК” да се превърне в любимо място за разходки в миналото, да бъде полезен инструмент за изследователи, студенти и ученици, както и за всеки любознателен човек. Постарал съм се да превърна това дигитално пространство в едно патриотично и изпълнено с родолюбиво чувство място, в което да подхранваме достойнството си и да намираме надежда за бъдещето.
Защото се оказа, че днес, когато сме свободни и имаме възможност да опознаваме света, не познаваме така добре родните си места, великите исторически моменти, именитите личности на своя роден край. А знаете, че е много повече човек да види, отколкото да прочете и снимките са един добър старт за опознаем себе си.

За най-нетърпеливите съм създал и две странички със снимки от колекцията на ИСТОРИЧЕСКИ ФОТО ПАРК:
ТРЕТОТО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО за България и РЕТРО-ФОТО ХРОНИКА НА ПЛОВДИВ за родния ми град Пловдив

За автора

Вашият коментар