Лудостта „Приятели“: Пловдивският Central Perk влезе в CNN

Елин Николов от Central Perk: Феновете в България са едни от най-добрите в света

Суматохата покрай завръщането на сериала Приятели не стихва и след излизането на официалния епизод на 27 май, когато милиони хора от цял свят бяха приковани пред екраните.

Най-известният ситком стартира през 1994 година в продължение на десет години до 2004. Шестимата приятели трябваше да се съберат за първи път от финала в една стая за нов епизод миналата година, но покрай ковид ситуацията снимките бяха отложени за април 2021.

За тези, които все още не са успяли да видят Реюниъна, няма да издаваме нищо, но ще споменем, че се обърна внимание и на влиянието на сериала в държави и националности от различни краища на планетата.

CNN положи лупа и върху Пловдив, заради заведението, което пресъздава емблематичното кафене Central Perk – мястото, където основно прекарват времето си нашите хора от сериала.

Журналистът от американската телевизия Rob Picheta се свърза със собственика на „Central Perk“ Елин Николов, за да коментира личното си отношение към сериала, но как се е стигнало до там, оказва се, че историята е интересна. Ето го емоционалният разказ едно към едно на Елин:


Елин пред фасадата, ползвана за апартаментите на приятелите

Точно паркирах, когато телефонът ми позвъня. Погледнах набързо дисплея – беше чуждестранен номер. Дръпнах ръчната спирачка и приех обаждането. Очаквах да е някой клиент за резервация. “Ало”, казах аз, а отсреща на английски език любезен господин ме попита дали това е номерът на Central Perk. След като потвърдих, той ме попита дали е възможно да разговаря с мениджър или собственик. Потвърдих му, че вече се с свързал.

След като се представи като журналист от Лондон, ме попита дали е удобно да проведем кратко интервю, свързано със срещата на актьорите от сериала “Приятели”. Разказа ми накратко, че подготвя материал за влиянието на популярния ситком по света. “Разбира се!”, възкликнах аз. “За мен винаги е удоволствие да говоря на тази тема”. Тъй като моментът не беше подходящ, се уговорихме това да се случи на следващия ден.

Събудих се от пронизващата мозъка мелодия на моята Нокия. Колко е часът? Кой би могъл да звъни посред нощ? Изключих звука и се обърнах на другата страна. Последва второ позвъняване, което ме накара да осъзная, че не е нощ, а сутрин. Мъглата на съня се вдигна и тутакси се досетих кой може да ме търси. Търках очите си и се взирах в малкия дисплей. +44 бяха първите цифри на входящото обаждане. Та аз не съм готов за интервю, какво говорим за такова на английски, след като още в съзнанието ми са извънземните, които сънувах до преди малко. Докато се чудя какво да сторя, телефонът замлъкна. Изпуснах го, помислих си аз. Хвана ме яд, че пропускам възможност да помогна на любезния човек с историята му.

Няколко шепи студена вода по съненото ми лице бяха достатъчни, за да стана адекватен участник в реалния свят. И ето, че не след дълго познатият тон на мобилния телефон проби безпроблемно 1 стена и 2 врати, за да стигне до мен. Приех обаждането с леко вълнение. Все пак това е първото интервю, което давам на чужд език. Познатият вече глас ме поздрави, а аз се извиних, че не успях да вдигна първите пъти, но спях сладко. Роб се засмя и каза, че всичко е наред. Така започнахме.

Попита ме как се е зародила идеята за реплика на Central Perk, преди колко време. Трудно ли е било да го пресъздадем. От кога съм фен на сериала, любими цитати, герои. Какво означава за мен той. От начало мислите ми бавно се трансформираха в английска реч, но след втория въпрос притеснението се превърна в чист ентусиазъм и разговорът започна да тече страхотно леко и гладко. На моменти успях да изненадам опитния журналист с нестандартните виждания за сериала. Най-вече се впечатли, когато му разказах за въпросите, които сме давали на нашите Quiz вечери. “Колко долара трябва да платите, ако искате да се повозите 1 миля в таксито на бабата на Фийби?” бе един от тях. Знаете ли отговора? Ами, ако гледате сериала на висока резолюция и натиснете пауза в подходящия момент, увеличите картината и се вгледате, ще видите, че тарифата е изписана върху вратата на колата. Този и други подобни въпроси затрудниха Роб, който сподели, че също е голям фен на “Приятели”. Повече обаче се впечатли, че в България има хора, които знаеха отговорите! Нашите фенове са едни от най-добрите в света! И от там разговорът се пренесе за малко върху тях и как идеята ми е с всяко следващо гледане човек да намира по нещо ново и интересно.

Запита ме кой е любимият ми епизод. (Оказа се, че с Дейвид Бекъм споделяме един и същи любим). Попита ме дали съм бил ентусиазиран от този “Reunion”. Отговорих – не. Въпреки, че актьорите не биха могли да са по-перфектни и идеални, аз съм фен на историята, на героите, пресъздадени от тях. И в този ред на мисли – по-скоро бих казал, че съм фен на Марта Кауфман и Дейвид Крейн, които реално СА “Приятели”. Заговорхиме дали трябва да има 11-ти сезон. Отново, според мен, категорично не. Защото, както казват продуцентите, това е история за годините, в които твоите приятели са твоето семейство. Когато всеки един от тях има вече и свое собвствено, тази концепция вече е изчерпана. И така всичко дойде до своя естествен край.

Неусетно изминаха 20 минути в интересни теми и трябваше да финализираме интервюто. Тъкмо когато журналистът ми каза “Много благодаря и чао”, аз го попитах къде мога да намеря неговия материал…

И в този момент – Гръм. Cnn.com, заяви ей така, лежерно Роб.

“Аха, аха” – приех лежерно и аз тази информация, след което му благодарих за възможността.

Натиснах червената слушалка, която е вече почти изтъркана, и се загледах в стената пред мен. Една-две секунди тишина и избухнах в смях. CNN ??? Възможно ли бе това? Току-що говорих със CNN? Невероятно вълнение ме обзе, след като интервюто вече бе приключило. Впоследствие се замислих, че ако знаех предварително, щях да съм доста по-притеснен.

Та, едно вълнуващо преживяване за мен и повод за гордост на всички български фенове.

Предполагам са ни избрали, защото в централна и източна европа само у нас има Central Perk. Също така той е доста популярен в интернет и се намира лесно.

Статията на CNN с Елин Николов може да прочетете тук


За автора

Коментари (1)

Вашият коментар