Ричард Клайдерман – едно пиано между класиката и съвремието

В събота вечер оркестърът на Класик ФМ Радио посрещна Ричард Клайдерман с въвеждащи музикални тонове в зала „Колодрума“ за първи път в Пловдив, а сцената оживя щом музикантът излезе на нея. Публиката можеше да наблюдава отблизо ръцете на пианиста, които сякаш изпреварваха времето. Или го гонеха. Пръстите му, докосващи клавишите дори за миг, имаха отмерени движения, очите му – притворени, устните – движещи се, сякаш шепнещи на пианото. Клайдерман и пианото образуваха унисон, в който публиката беше погълната и малки и големи в залата тактуваха. Точно заради неподражаемия си музикален стил и тази реакция, която той създава у публиката бившата американска първа дама Нанси Рейгън го нарича „принцът на романтиката“.

Клайдерман е записал повече от 1200 мелодии и създава един нов романтичен стил чрез репертоара си, комбиниращ негови лични произведения с класики, адаптирана филмова и съвременна музика. Той е продал повече от 100 милиона записи в 65 страни през повече от 40-те си години музикална кариера, което го прави един от най-продаваните френски музиканти в историята и „най-успешният пианист в света“ според Световните рекорди на Гинес с невероятните 290 златни и 90 платинени диска с неговото име.

Истинската магия на Клайдерман е в това, че успява да зарадва всички поколения. Като киноман той беше съчетал в репертоара си филмова и танцова музика за малки и големи. От класическо до съвременно кино той изсвири по нещо за всеки член от семейството – музика от „Любовна история“, „Фантомът от операта“ и „Закуска в „Тифани“ бе последвана от саундтраците на „Роки“, „Джурасик парк“ и „Титаник“, а за малките киномани изсвири и музиката от „Супермен“ и „Хари Потър“. Стиловете, които съчетаваше в своето магическо пиано вместо магическа пръчка, включваха кан-кан, рокендрол и джаз и бяха придружени от кадри от филми и танцови изпълнения.

Един от най-емоционалните мигове от концерта беше зазвучаването от пианото на „Хубава си моя горо“, за което Клайдерман бе помолен на български. Световнопризнатият музикант посвети изпълнение и на родния си Париж. Малчуганите от публиката се наредиха вкупом пред сцената, за да успеят да се докопат до нотните листи на виртуоза. И дори след почивката, наложила се от повсеместната пандемична обстановка, за Клайдерман любовта не спира да играе водещата роля в музиката му.

Столичната публика също ще има удоволствието да чуе на живо романтичния пианист в зала 1 на НДК, а всеки един от нас може да си запали свещи и да послуша дигитално негови музикални изпълнения, за да избяга от рутината на делника.

Вашият коментар