Минко Михайлов: Добрата фотография я прави човекът, а не техниката

Пловдивчанинът Минко Михайлов спечели първо място за Травъл фотограф на годината на Malta International Photo Award. Конкурсът е един от най-престижните в световен мащаб, а кадърът на нашенеца бе избран сред хиляди изпратени. Минко е изпратил четири свои фотографии, но номер едно става изгревът над пустинята Сахара. Как е преминало пътешествието му, кой му е съобщил, че печели, разказва самият фотограф пред MediaCafe.bgКак премина денят на снимката?

Аз съм фотограф пътешественик, това ми е хобито и страстта, и с мои приятели обикаляме, когато имаме възможност. Бях набелязал маршрут от Мароко и чисто фотографски аз водих групата. С автобус ни закараха до Мерзуга, а от там с камили навлязохме в Сахара. Преходът бе час и половина. Спахме сред нищото в едни големи шатри-палатки. Беше много студено. През деня 30 градуса, а вечерта стигна до 0-та. На другия ден трябваше да се върнем обратно до Мерзуга с камилите и водача. Помолихме го да тръгнем много, много рано сутринта, още по тъмно, за да хванем изгрева и да направим добри снимки. Тръгнахме и в момента, в който слънцето започна да се показва, ние го уловихме.


„Празник в България“ – една от четирите снимки, с която Минко е кандидатствал за конкурса

Имали сте много малко време за кадъра


Да, абсолютно. Точно това исках, да хвана изгревната светлина, за да може слънцето по този начин да нарисува дюните. Имахме 15-20 минути, след което слънцето се вдига високо и дюните не изглеждат вече по този магнетичен начин. Съвсем малък е интервалът на времето, защото, чисто географски, човек колкото е по-близо до екватора, толкова по-бърз е изгревът и залезът. А нас ни интересува, както ние казваме, фотографска светлина.

До каква степен е обработена снимката?

Никаква. Това е оригиналът. Няма нито кроп, нито обработка. Единственото, което съм направил е да засиля контраста.


„Мост“

За първи път ли кандидатства на този конкурс?

Да. Участието беше много голямо, хиляди фотографи бяха изпратили снимки. Първото, което погледнах беше журито, защото за един конкурс човек може да съди първо по журито. Видях, че има представител на National Geographic, също и известни фотографи. Тогава разбрах, че конкурсът е доста престижен. А наградата Травъл фотограф я дават за първи път.

Какво мислиш за другите снимки в ТОП 15 от конкурса?

Много са хубави и се радвам, че има още един българин сред тях и това е Владо Карамазов. Срещали сме се с него на други конкурси, където ми е споделял, че неговата страст е фотографията и то си личи, страхотни кадри има. Много се зарадвах, че в ТОП 15 има и друг българин.


„Големият кръст“

Как разбра, че си спечелил?

В интерес на истината аз бях забравил, защото както ти казах, участвам в доста конкурси, а пък то мина и доста време. Бях в Намибия и Владо Карамазов ми писа съобщение, че съм спечелил, а аз го видях на следващия ден, когато се събудих. Така че от него разбрах. Чувствам се щастлив и удовлетворен.

Официалната страница на конкурса и останалите 15 първи снимки може да видите ТУК

Ето я и в цял размер фотографията „Мароко“За автора

Вашият коментар