Революция в зелено: Пловдив пощуря по новите автомати за разделно събиране на Kaufland

На огромен интерес от страна на пловдивчани се радват новите автомати за разделно събиране на пластмасови бутилки и кенове, които Kaufland инсталира в своите магазини.

Страхотен графит, дело на Димитър Механджийски – Stern, посветен на каузата за по-зелена и чиста планета, предизвика истинки фурор сред клиентите на веригата, като мястото бързо се превърна в атракция, където стотици пловдивчани не пропуснаха да си направят снимки с много усмивки и добро настроение.

Над 12 000 пластмасови бутилки и кенове са върнати в автоматите за разделно събиране на Kaufland в Пловдив за две седмици от началото на пилотния проект на компанията за обратно приемане на опаковките.

От 28 март в хипермаркети на веригата в София, Пловдив и Варна са разположени станции за рециклиране, в които срещу всяка върната за рециклиране опаковка от пластмасова бутилка или кен клиентите получават ековаучер от 5 стотинки.

„Интересът на клиентите към автоматите постепенно расте. През първата седмица от старта отчетохме над 11 000 броя върнати кенове и бутилки за всички обекти, а през втората седмица от проекта върнатите опаковки вече са над 28 000 броя.“, съобщи в Пловдив финансовият директор на Kaufland Иван Георгиев, отчитайки първите резултати от началото на пилотния проект.

Поздравления за добрата инициатива бяха изказани от представители на местната власт, сред които заместник-кметът по екология Анести Тимчев, кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров и почетният консул на Германия в Пловдив – д-р Мариана Чолакова.

Автоматите дават възможност на клиентите лесно и бързо да върнат използваните от тях опаковки от напитки на мястото, където ежедневно пазаруват, като едновременно с това допринасят за опазването на околната среда. Станциите приемат пластмасови бутилки до 3 литра от PET материал (обозначени със съответния знак)* и метални кенове.

В тях не се приемат пластмасови бутилки от мляко и млечни продукти, олио, зехтин и оцет, както и бутилки и кенове, които съдържат течности или са деформирани или замърсени.

Получените срещу върнати бутилки ековаучери могат да бъдат ползвани при покупка над 10 лв. в същия магазин, в който са върнати бутилките, до 90 дни след издаването им. Събраните PET бутилки ще се рециклират в страната, а полученият материал ще се използва за производството на нови пластмасови изделия от български производители.

По този начин се намалява използването на пластмаса, пестят се ресурси и се затваря жизненият цикъл на суровините.

Пилотният проект за разполагане на автомати за разделно събиране на пластмасови бутилки и кенове беше стартиран на 28 март едновременно от Kaufland и Lidl като част от ангажиментите, заложени в REset Plastic – международната стратегия за пластмаса на Schwarz групата, част от която са двете компании. Съоръженията са разположени в общо 15 магазина на двете вериги в девет града в страната. В Kaufland станции за рециклиране има в обекти на веригата в София, Пловдив и Варна.

* PET (полиетилен терефталат) е пластмасата, която обикновено се използва за опаковки за еднократна употреба за вода, безалкохолни напитки и бира. Бутилките, изработени от PET материал, се разпознават по следния знак, разположен от външната страна на бутилката:

Пълните условия и списък с магазините на Kaufland, в които има автомати за връщане на PET бутилки и кенове, са публикувани тук

Снимки: 4kstudio

За автора

Вашият коментар