Национална олимпиада по орнитология през април

След 13 години прекъсване Националната олимпиада по орнитология на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) се завръща. Олимпиадата цели да събуди интереса към птиците и природата във възможно най-голям брой млади хора. Насочена е към ученици от 5 до 8 клас от цялата страна.

Първият кръг ще се проведе на 16 април 2022 г. от 10:00 до 18:00 часа в рамките на 75 минути в удобно за участниците време в платформата Kyoso. Желаещите да участват трябва да се регистрират от 1 до 14 април 2022 г. ТУК! Участието в олимпиадата е безплатно.

Състезанието ще се проведе в два кръга. За участие във втория кръг ще бъдат поканени първите 20 ученици, показали най-добър резултат от първия. Те ще бъдат информирани лично от организаторите. За победителите от финалния кръг ще има специални награди, подкрепящи интереса към орнитологията.

Олимпиадата се провежда с подкрепата на Министерството на образованието и науката и неговите регионални структури.

Инструкции за регистрация в платформата Kyoso HUB и записване за участие в олимпиадата по орнитология може да намерите ТУК. В платформата може да се запишете и за подготвителен тест, на който всеки може да провери знанията си за птиците и да добие ясна представа какво ще представлява олимпиадата.

Всички желаещи могат да се подготвят с помощта на следната препоръчана литература:

  1. Актуален списък на птиците установени в България и техните официални научни
    наименования.

2. Определител на птиците от сайта на БДЗП.

3. Литература от онлайн библиотеката на БДЗП.

4. Онлайн издание на Червена книга на България.

Олимпиадата по орнитология е една от най-значимите образователни дейности на БДЗП. Провеждана в периода от 1999 г. до 2008 г. с подкрепата на Регионалните структури на МОН и с участие от над 10 000 ученици от цялата страна. Опитът ни през годините показва, че отличените ученици във финалните кръгове продължават да развиват своите интереси в сферата на биологията и природозащитата. Някои от победителите от предишните издания вече са изявени учени и специалисти в своята област, с редица значими успехи в опазването на природата, многобройни научни публикации и национални и международни признания и награди.

Вашият коментар