11 убити след бомбен атентат на летище в Брюксел (ВИДЕО)

11 убити и много ранени има след двете бомби на летище "Завентим". Бройката на всички засегнати от поредния атентат в столицата на Белгия все още не е ясна, но тя може да е много по-голяма. Медиите в Брюксел все още пускат различни информации. 

Две експлозии са чути на летището "Завентем" край Брюксел, информира BBC преди минути. Снимките показват как пушек се издига от сградата на терминала, като едната е била на терминал А. Според свидетели взривовете са се случили малко преди 8 часа (местно време) в залата за заминаващи, срещу хотел Шератон.

Миналата седмица, след мащабна операция в брюкселското предградие "Форест", бе задържан един от мозъците на парижките атентати от ноември миналата година – терористът Салах Абдеслам, който първоначално избяга. Ппри акцията бяха ранени полицаи, но ден по-късно бе заловен в съседния квартал Моленбек. Предполага се, че атаката "Завентем" е заради неговия арест, след повишена терористична заплаха в белгийската столица.

Летището в момента е затворено както за заминаващи, така и за пристигащи полети. Незабавно е започнала евакуация, съобщава SkyNews.

"Усетих как сградата се раздвижи, имаше дим и пепел. Тръгнах към посоката, от която се разнесе звукът от взрив, оттам идваха хора, които изглеждаха шокирани и объркани", разказва очевидец. Източници съобщават, че още не е потвърдено от властите дали става въпрос за терористична атака. Белгийските медии съобщават за няколко ранени, които вече са откарани до болница. Мести телевизии твърдят, че има един загинал.

"Беше бомба", убедени са някои от свидетелите. Пасажерите продължават да бъдат евакуирани, извеждат се и служителите от всички сгради на летището. Органите на реда призовават хората да не идват към летището. Наземният транспорт към терминалите е спрян.

Международното летище в Брюксел (Brussel Nationaal/Bruxelles-National) се намира в Завентем, на 12 км от Брюксел. То се състои от един терминал основен хъб за Brussels Airlines, European Air Transport, Jet Airways, Singapore Airlines Cargo, Eva Air Cargo и Saudi Arabian Airlines Cargo, както и за частната Abelag Aviation. През 2005 г. летището бе обявено за най-доброто летище в Европа от ACI/IATA, на база на проучване сред 100 хиляди пасажери в света. На 19 октомври 2006 г. летището получи и друго официално название – Летище Брюксел – Добре дошли в Европа. 

Информацията е до 9:45 българско време, спрямо белгийските медии

Снимки: Daily Mail

Вашият коментар