ОБНОВЕНА: Почти военно положение в Брюксел (СНИМКИ)

Две експлозии са чути на летището "Завентем" край Брюксел, информира BBC рано тази сутрин. Снимките показват как пушек се издига от сградата на терминала, като едната е била на терминал А. Според свидетели взривовете са се случили малко преди 8 часа (местно време) в залата за заминаващи, срещу хотел Шератон.

След сутрешния атентат на летище "Завентим" в белгийската столица, нова бомба е избухнала, този път в метро станция Maelbeek в близост до централата на Европейската комисия, съобщават медиите в Брюксел.

В момента цялото метро в Брюксел е затворено, както и се евакуират всички станции на Централната гара. Хората напускат влаковете, които са спрели в тунелите, където няма електричесво. Няколко души са получили медицинска помощ по тротоара извън станцията Maelbeek.

Съседните страни на Белгия информираха, че увеличават нивото си на сигурност.

11:30 часа – В този момент всички летища, гари са затворени в Белгия. По непотрърдена информация се чува стрелба от летището.

12:45 – жертвите в метрото са минимум 13, съобщават белгийските медии. В този момент всички летища, гари са затворени в Белгия. По непотрърдена информация се чува стрелба от летището.

13:45 – общият брой на жертвите в белгийската столица стана 26, като 11 от тях са от летище "Завентим", В момента хора по улиците на Брюксел няма, по тях може да се видят само линейки и униформени служители. Всички ученици и студенти, които са в сградите на своите институции им е забранено да напускат обектите. Нивото на опасност е максимално, предаде корепондент на mediacafe.bg от Брюксел. 

14:26 – Бройката на жертвите се увечличава, като до този момент тя достига общо 34. 14 са загиналите на летището и 20 са в метро станцията. Все още не се знае дали има българи сред тях. Автомат „Калашников” е открит в залата за заминаващи на летище „Завентем”.

14:35 – Mail Online съобщава, че двама заподозрени са задържани на 1,6 километра от метростанция „Малбек”.

14:37 – CNN съобщава, че белгийското кралско семейство е евакуирано. В същото време здравните власти спешно търсят донори за кръв. 

14:39 – Ливанската шиитска групировка „Хизбула” заяви, че Европа е изгорена от запаления в Сирия и Близкия изток пожар „от някои режими”. 

ДАЕШ ("Ислямска държава") пое отговорност за атаките. Предприети са допълнителни мерки за сигурност в Париж, Лондон, Ню Йорк и други градове и столици по света. Белгийските власти провеждат антитерористични операции в Брюксел.

Изявлението на екстремистите бе разпространено от свързаната с тях информационна агенция „Амак”, съобщават египетски медии.

Терористите не разкриват подробности за своите атаки в своето съобщение. В същото време, те заплашват да извършат нови атентати в Европа, предава агенция ТАСС. Вече се води разследване, а от белгийската прокуратура призовават медиите да се въздържат от публикации и информация относно разследването и Economic.bg също ще изпълни предписанието им. Премиерът Шарл Мишел нарече нападенията „черен момент” за неговата страна. 

15:08 – Полицията е открила на летището в белгийската столица жилетка с експлозиви, които не са взривени.

15:10 – Полицията извърши контролирана експлозия в Vrije University в централната част на Брюксел. Един британец е ранен при атаките.

15:23 – Белгийци предлагат стаи и подслон на хора, които няма къде да отидат след атаките в Брюксел. Използва се хаштаг #ikwillhelpen („Искам да помогна”).

15:30 –  Брюкселската транспортна компания STIB разкри повече подробности за взрива в метрото на станция „Малбек”, според белгийската телевизия RTBF. Експлозията е станала, след като влак с три мотриси тъкмо е потеглил от станцията в посока следваща спира Arts-Loi, която не е на голямо разстояние, отбелязва телевизията. Бомбата очевидно е била детонирана в средата на влака, който е минавал край перона в този момент. Водачът на влака незабавно е натиснал спирачки. След това първата и последната мотриса са били евакуирани.

15:39 – Кметът на Брюксел обяви, че 20 души са загинали, а 106 са пострадали при атаката в метрото. 17 от ранените са в тежко състояние.

16:00 – По непотвърдена информация най-малко двама терористи са отговорни за нападението на летището в Брюксел. Властите потвърдиха за най-малко един атентатор самоубиец и две експлозии на летището. Белгийски медии съобщават, че полицията е открила автомат „Калашников” до тялото на нападател, а също така жилетка с експлозиви, които не са взривени.

17:00 Представители на пожарната служба в белгийската столица обявиха пред NBC, че общо 212 души са пострадали при атаките. 30 души са в критично състояние, 96 души са сериозно пострадали, а 86 с леки наранявания.

17:30 Свидетели заявиха, че след първата експлозия на летището хората са побягнали в посока към мястото, където е станал вторият взрив секунди по-късно.

18:00 Белгия обяви тридневен траур

 

Bruxelles: explosion à l'aéroport national by Le_Soir


Снимки и информация" rtl.be, nеws.bg и кореспондент на mediacafe.bg

Вашият коментар