Седем майстори на четката отново изграждат Стария град

В Стария Пловдив днес започва традиционния пленер „Творецът“. Той ще продължи от 7 до 12 юни в дом Културния цетър „Иван Черноземски“. В пленера са поканени за участие пловдивските художници Емилия Арабаджиева, Лидия Симеонова, Николай Няголов, Иван Краевски и бургаският творец Добрин Вътев.

Редом с тях ще рисуват и двама млади творци. Радостина Стоева е ученичка в Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ – Пловдив, а Искрен Дочев е ученик в Националната гимназия за сценични кадри и екранни изкуства.

Темата, с която художниците ще докажат творческото си майсторств е „Пловдив, Старият Пловдив“, а техниката на работа е с маслени бои.Пленерът завършва с изложба от платната на участниците в него, която се открива на 12 юни на ул. „Цанко Лавренов“ №5, където художниците ще работят през седмицата.

  Несменяемият от 1977 година организатор на най-стария български пленер – художникът Матей Матеев разказва: „Пленерът в нашия град води началото си от 1974 година. В началото бе организиран от община Пловдив. След кратко прекъсване организацията бе поета от Ротари клуб „Пловдив-Пълдин“ преди 12 години. Пленерът е начин да поддържаме духовния и творчески огън на града под тепетата. В последните години художественото събитие бе само за млади творци. От тази година отново се обръщаме към доказаните творци – майстори на четката предимно от Пловдив. Каним и млади художници, които ще почерпят опит от своите известни колеги.“

Четиринадесет от творбите от пленера ще останат за Ротари „Пълдин-Пловдив“ и сдружение „Бизнесът за Пловдив“. С тях двете неправителствени организации  ще подпомагат своята дейност. Най-често те биват дарявани на читалища и училища. Младите автори от пленера пък ще зографисват портрети на Георги Сава Раковски, които ще отидат  в сбирката на фондация „Народните будители и аз“.

снимки: Ивелина Василева

Вашият коментар