Дизайнери от Централна Европа творят изкуство с изоставени предмети в Капана

Изоставени предмети из Капана – стари столове, табели, книги, плакати ще бъдат използвани от шест дизайнерски студиа от Полша, Чехия и Словакия, които да реализират идеи, вдъхновени от квартала. Проектът е част от One Design Week, който ще се проведе през юни в Пловдив, с акцент в Капана. Артистите, избрани по проекта "Вишеград" ще работят заедно четири дни, като използват единствено намерени на място предмети и материали – и стари, и нови. 

Резултатът от сътрудничеството между Studio Ganszyniec от Варшава, Vasku & Klug от Прага и Allt Studio от Братислава ще е експеримент между наличните материали и тяхното въображение. Това, което те сътворят като краен резултат от този процес, не е обвързано с конкретно изискване, функция или визия. Плод на дизайнерското виждане може да бъде всичко – медия (списание / книга / сайт), тениска, плакат, сувенир, улична инсталация, бижу или купа за плодове.

За проекта „Освети ме“ на ONE DESIGN WEEK допринасят шест дизайн студия от Норвегия (студио Frøystad + Klock), Финландия (студио Company), Исландия (студио Vík Prjónsdóttir и дизайнера Бриняр Сиграсен) и Швеция (студио What’sWhat и дизайнерката Катя Петерсон). Тяхната работа започва десет дни преди старта на фестивала. Проектът е пресечна точка между дизайн, технология, текстил, илюстрация, мултифункционалност и устойчиво развитие. Това е творческо представяне на истории, свързани със светлината, които са обвързани лично с всеки един от участващите дизайнери и професионалният им опит досега.

Поканените участници ще използват материали на място и ще създадат изложба, която ще бъде показана от 21 до 29 юни 2014 г. в Пловдив. Нейното съдържание може да включва завършени осветителни тела или прототипи на такива. Например, намеси в публичното пространство, иновативен джобен фенер или улична лампа, градска мебел с интегрирана светлина за по-дълги летни четения, интерактивни инсталации и др.

В преобразяването на квартала взема участие и австрийското студио за продуктов дизайн WALKING CHAIR, което ще създаде свое временно пространство в Капана със свои предмети. В дългия им списък с клиенти са Coca-Cola (Германия), Wallpaper Magazines (Великобритания); Albertina Museum (Австрия) и BMW/Mini (Австрия).

Департаментът за визуален комуникационен дизайн на Техническия институт Холон от Израел е подготвил интерактивна изложба. Проектът на Боб Орел включва едногодишно проучване на 44 вида храни и данни за тяхната всекидневна употреба.

Холандецът Флор Найдекен присъства с инсталацията си за съвместно тъкане “Crossover Collective”. Неговите творби се разпознават в редица престижни музеи, списания и фестивали.

Българско участие в Капана включва модния дизайнер Николай Божилов, дизайнера на бижута Нева Балникова със съвместен проект с Христо Савов, продуктовия дизайнер Деница Бояджиева в сътрудничество с модния бранд Гардероб и студиото за комуникационен дизайн Постстудио. Пловдивско участие в Капана е на студиото за продуктов дизайн Archabits, което заедно със Smart Fab Lab и KidsLab@DSL, ще организира деткста работилница за 3D принтиране. Ателие Ръкоделница, което е за ръчно правени авторски предмети и аксесоари в Капана, ще се включи в програмата на ONE DESIGN WEEK с три детски работилници. Местните производители на велосипеди Sprint ще представят новата си колекция в своето временно пространство в Капана по време на фестивала.

ONE DESIGN WEEK е международен фестивал за дизайн и визуална култура. Провежда се всяка година през юни месец. Програмата му включва професионален форум с участието на изтъкнати имена от цял свят и ред събития със свободен достъп за широката публика – изложби, творчески работилници, дискусии, лекции, детска програма, филми, книги, партита.

ONE DESIGN WEEK стартира през 2009 г., а през 2014 фестивалът за първи път се провежда в Пловдив. Събитието се организира от независимата платформа за културни събития ЕДНО в партньорство с Фондация Америка за България и Община Пловдив. Сред другите ежегодни фестивали на ЕДНО са ONE ARCHITECTURE WEEK и ONE DANCE WEEK.

Mediacafe.bg е сред медийните партньори на трите фестивала и ще ви информира за всички събития, свързани с тях.

Вашият коментар