Четири TED Talks които ще ви вдъхновят да промените живота си

Всеки от нас, който поне веднъж е гледал някоя от речите на TED, е усещал това приятно чувство на… пробуждане. Факт е, че интернет пространството, а и не само, е препълнено с вдъхновяващи статии, но колко от тях са успели наистина да ни „заразят“ до такава степен, че да предприемем някакви действия? Избрахме четири TED Talks които ние вярваме, че могат това.

Ник Маркс – Индекс на щастливата планета

Статистикът Ник Маркс въвежда идеята за измерване успеха на една нация от нейното благополучие и щастие, вместо от производителността ѝ. Той не твърди, че има тайна рецепта за щастие, но съветите му са толкова основни и прости, че понякога забравяме за тях – контакти, да бъдем активни, да се учим от нашите и чуждите грешки, да продължаваме да учим, да сме любопитни, и никога да не забравяме да даваме.

Тони Портър – призив за мъже

Тони Портър говори за стандартите в това да бъдеш мъж и поведението, проповядвано поколения наред като правилно – силният никога не плаче, той държи главата си изправена, винаги си силен. Според това възпитание, описаното поведение има ефект върху жените.

Бенямин Зандер – За музиката и страстта

Ентусиазмът и харизмата на Бенямин Зандер, неговата обвързаност и страст към класическата музика, оставя без дъх. Той вярва в това, че всеки притежава любов към класическата музика и тя се разпространява, и може да се отнесе и към други аспекти на живота. И според Бенямин Зандер успехът се определя според броя  на очите, които сте накарали да заблестят.

Кен Робинсън – Училището убива креативността

Кен Робинсън прави реалистичен анализ на днешната образователна система, която е склонна да образова хората „извън тяхната креативност“. Според него, всеки има различен артистичен талант, но образованието отдава минимално значение на това и не работи в развиването му. Преподава се математика, въпреки че не всеки е добър математик… Изведнъж се осъзнава, че дипломата не означава нищо. И образованието в училищата единствено подготвя университетски преподаватели.

Ако и вие искате да се докоснете до магията на TEDх на живо, можете да го направите. TEDxBG 2014 ще бъде едноседмичен фестивал, а пълната програма можете да намерите на посочения линк.

За автора

Вашият коментар