Издирват двама българи след атентата в Барселона

Два сигнала за българи, издирвани от техни близки, са постъпили в българското консулство в Мадрид. Това каза българският консул в Мадрид Борислав Евлогиев, цитиран от агенция „Фокус“.

„При нас са постъпили два сигнала за хора, които се издирват от техни близки, живеещи в България. Пренасочили сме ги към компетентните власти в Каталуня. Предоставената от близките информация не е пълна. Те не знаят дали близките им имат някакъв испански документ с някакъв номер, не знаят точния адрес“, коментира Евлогиев.

Припомняме, вчера в Испания имаше две терористични нападения, за които отговорност пое "Ислямска държава". Първият атентат беше на оживения булевард "Ла Рамбла" в Барселона. В нападението починаха 13 души, а над 100 бяха ранени.

Другият терористичен акт беше в Камбрилс. Там бяха ранени 7 души, двама от които са в критично състояние. Според властите двете нападения са свързани.

Атентаторите от Камбрилс са били 5. Четирима бяха убити, а петият нападател беше тежко ранен. По-рано днес стана ясно, че той също в починал. Властите в Барселона обаче продължават да издирват един или повече от нападателите на "Ла Рамбла".

Относно издирваните българи стана ясно, че те живеят в Барселона. Към момента няма информация за възрастта и пола на сънародниците ни.

Евлогиев беше категоричен, че представителите ни в Испания нямат основания да смятат, че издирваните българи са били в района на атентата на булевард "Ла Рамбла".

Припомняме, от Министерството на външните работи съобщиха, че към момента няма данни за загинали и ранени български граждани при двете атаки в Испания.

Стана ясно обаче, че в първото нападение – на булевард "Ла Рамбла", където кола се вряза в тълпа с хора, убивайки 13 души и ранявайки над 100, пострадалите хора от 18 различни националности.

Телефоните на българското консулство, на които можете да подавате сигнали за ваши близки или да потърсите информация за тях са: 0034 913 455 761 или 0034 913 456 651

Испанските власти разпространиха и още два официални номера: 0034 932 142 124 или 0034 900 400 012

Вашият коментар