Най-доброто кино от Близкия Изток и Африка в Пловдив – спечели билет с Mediacafe

Селекция с 12-те най-гледани филма от шестото издание на филмовия фестивал Sofia MENAR ще бъде показана от 25-ти до 30-ти април в „Лъки синема” – Пловдив. Всяка вечер зрителите ще имат възможност да видят по два филма от региона на Близкия Изток и Северна Африка. Фестивалът ще бъде открит с фаворита на зрителите – „Бекас”, колоритна история за две кюрдски хлапета, които на всяка цена искат да стигнат до мечтаната Америка. Заедно с домашния любимец – магарето Майкъл Джексън, и с голям ентусиазъм двамата братя тръгват из прашните пътища на Кюрдистан в посока Америка.

Късната прожекция тази вечер ще бъде най-гледаната мароканска комедия за 2013-та „Старата мома”. Филмът представя забавната история на стария ерген Мухтар, който трябва на всяка цена да намери съпруг на племенницата си Maрзака, фриволна стюардеса, наближаваща 30-те, за да не остане стара мома.

 Организаторите на фестивала и Mediacafe ви дават възможност да печелите всеки ден по два пропуска за прожекции.  

Всичко, което е нужно, е да дадете правилен отговор на един от въпросите всяка сутрин до 28 април, и ще спечелите двоен билет за прожекция два дни след деня на играта. Един от правилно отговорилите днес, 25 април, ще получи шанс да гледа филм от първия ден на фестивала – 27 април. Отговорите може да изпращате на фейсбук страницата на Медиакафе като лично съобщение. Приемат се отговори, изпратени в съответния ден до 18:00 часа.

Днешният въпрос, с който може да спечелите билети за прожекциите на 27 април е:

Кой е държавният глава на Мароко според конституцията на страната?

Филмите, които може да гледате на 27 април може да видите по-долу в пълната програма на фестивала. В следващите дни, след откриването, във феста е включена и йорданската любовна история „Когато Мона Лиза се усмихна”. Монализа е 37-годишна и е отраснала заедно с нейната заядлива, по-възрастна и неомъжена сестра Афаф. След 10 години чакане, Монализа най-накрая получава работа в архаична правителствена служба, където среща Хамди, весел момък от Египет, продавач на чай.

Перипетиите на едно турско семейство в Германия показва отличеният с наградата на публиката от фестивала в Чикаго „Алмания: Добре дошли в Германия”. Готови ли са младежите израснали в Германия да се завърнат в родината на своите родители и на какви чудати индивиди ще попаднат по турските земи?

Две от най-големите близкоизточни звезди – Хиам Аббас и Хафсия Херзи, могат да се видят в мароканския „Чувал с брашно”. Филмът е създаден по живота на авторката Кадиджа Леклер и проследява историята на осемгодишно мюсюлманско момиче от Мароко, което живее в католическо сиропиталище в Белгия. Биологичният й баща, когото тя никога не е срещалa, я отвежда в беднo селце в Атласките планини на Мароко, където тя прекарва младежките си години. Сара непрестанно мисли за Белгия, такава, каквато я помни от детството си – за училището, за книгите и за свободния живот.

Зрителите ще видят най-актуалната иранска звезда – Лейла Хатами, отличена със „Сребърна мечка” от фестивала в Берлин за ролята си в „Раздяла”, в най-новия филм на класика Аббас Киаростами „Да срещнеш Лейла”, който повдига въпроса доколко трябва да се съобразяваме с навиците на половинката ни.

Провокативният „Обрат за секунди” ще покаже лицето на подземния свят на Бейрут. Филмът проследява паралелно историите на трима ливанци от различен произход, които минават един покрай друг и никога не се срещат, но един инцидент драстично променя живота и на тримата.

В програмата е включен и един от най-награждаваните турски филми за изминалата година – „Рубинената нощ”. Това е тяхната първа брачна нощ. Както нощта, така и цялата им сватба трябва да бъде според традициите и обичаите, за да не изложи булката доброто име и честта на рода. Това, от което се страхува най-много тя, тепърва предстои – консумацията на брака им.

Зрителите ще могат да посетят непознати кътчета от африканския континет и Близкия изток, които остават скрити от погледите на обичайните туристи, благодарение на филмите „С трабант из Африка” и „Couchsurfing: Легло за теб на всяка крачка”.

За ценителите на качествения джаз е музикалното пиршество „Джазът в Турция”. Филмът може да се обобщи като проект, който изследва възникването, развитието и взаимодействие между турската джаз музика и нейните музиканти, в паралел с историята на Турция.

Билетите за прожекциите са с цена 5 лева, а за големите киномани има и специални талони за 10 прожекции, които са на цена 30лв.

 

25.04 петък

18.30ч.
Бекас – Bekas
Ирак-Швеция, 2012, 97 мин.
Режисьор: Карзан Кадер
Със: Заманд Таха, Сарвар Фазил

20.30ч.
Старата мома – Al Bayra
Мароко, 2013, 87 мин.
Режисьор: Мохамед Абдерахман Тази
Със: Саладин Бен Муса, Малика Ал-Омари, Найма Илиас

26.04 събота

18.30ч.
Когато Монализа се усмихна – When Monaliza Smiled
Йордания, 2012, 95 мин.
Режисьор: Фади Хадад
C: Тахани Салим, Шади Халаф, Хайфа ал-Ага

20.30ч.
Алмания: Добре дошли в Германия – Almanya: Welcome to Germany
Германия, 2011, 101 мин.
Режисьор: Ясемин Шамдерели
C: Ведат Еринджин, Фахри Ярдъм, Лилай Хусер

27.04 неделя

18.30ч.
Чувал с брашно – The Bag of Flour
Белгия-Мароко, 2012, 89 мин.
Режисьор: Кадиджа Леклер
C: Хафсия Херзи, Хиам Аббас, Мехди Деби

20.30ч.
Couchsurfing: Легло за теб на всяка крачка – One Couch at a Time
Камбоджа-Мароко-Пакистан-ЮАР-Тайланд-САЩ-Зимбабве 2012, 87 мин.
Режисьор: Александра Лис
C: Александра Лис, Зохра Алана, Дейвид Вега

28.04 понеделник

18.30ч.
Джазът в Турция – Jazz in Turkey
Tурция, 2013, 102 мин.
Режисьор: Бату Акьол
С: Мафи Фалай, Емин Фъндъкоглу, Илхам Генджер

20.30ч.
С трабант из Африка – Trabant Goes To Africa
Чехия, 2011, 96 мин.
Режисьори: Дан Прибан, Дана Златохлавкова
C: Давид Новотни, Клара Хандрейхова, Дан Прибан

29.04 вторник

18.30ч.
Рубинената нощ – The Night of Silence
Tурция, 2012, 92 мин.
Режисьор: Реис Челик
C: Иляс Салман, Дилан Аксют, Майшекер Юджел

20.30ч.
Обрат за секунди – Blind Intersections
Ливан, 2012, 92 мин.
Режисьор: Лара Саба
C: Гида Нури, Алае Хамуд, Чарбел Зиад, Чади Хадад

30.04 сряда

18.30ч.
Да срещнеш Лейла – Meeting Laila
Иран, 2012, 88 мин.
Режисьор: Адел Ярахи
Сценаристи: Аббас Киаростами, Адел Ярахи
C: Лейла Хатами, Адел Ярахи, Бахарех Рахнама

20.30ч.
Преди да завали – Here Comes the Rain
Ливан, 2010, 98 мин.
Режисьор: Бахидж Ходжаидж
C: Диаманд Абу Абуд, Бернадет Ходейб, Юлия Касар

Цена на билетите: 5 лв.
Талон за 10 прожекции: 30лв.

Вашият коментар