Окупацията на университетите се разраства

Втори пореден ден продължава окупацията на най-голямата аудитория в Софийския университет. „Ранобудните студенти“ от аудитория 272 са все така будни. Разпределени са нощни смени, а през деня живота и дискусиите в аудиторията кипят. Студентите са все така ентусиазирани и решителни, а подкрепата за тях расте и окупациите се разрастват.

Вече е окупирана и най-голямата зала 13 във Факултета по журналистика в СУ, където също гост-лектори (и също така „окупатори“) от ранга на Любен Дилов изразяват своята подкрепа и дискутират с малко по-късно събудилите се проблемите на обществото и държавата.

Факултета по математика и информатика също от днес е окупиран от мощното студентско движение.

Във втория му ден, студентският протест залива един след друг факултетите в СУ, но също така вече излиза и извън него! И в Лесотехническия университет вече има блокирана аудитория.

От 15 ч. днес и студентите в НБУ ще окупират Аулата на университета.

Нараства и списъкът с публични лица, които застават зад исканията на студентите и открито ги подкрепят и дискутират с тях в окупираните зали: доц. д-р Кристиян Таков, д-р Христо Христев, проф. д-р Калин Янакиев… Започната е и подписка от университетските преподаватели в тяхна подкрепа.

Очаква се с всеки изминал ден окупацията да става все по-мащабна и зад исканията за морал в политиката и оставка на правителството да се включат все повече факултети не само в София, но и в страната.

Сегашната окупация е предвидена да продължи до петък, а от следващата седмица – да се поднови не само в университетите в София, но и в Пловдив и Варна, където организацията за окупация вече тече.

 

За автора

Вашият коментар