Опера, като никоя друга

Ако сте чували само една оперна увертюра, вероятно сте чували именно тази. Начало на една от най-великите и може би най-уникалната опера, създавана някога – Дон Жуан от Волфганг Амадеус Моцарт. А увертюрата е по-известна от самия Моцарт. Премиерата на Дон Жуан е на 29 октомври 1787-а година в Прага.

Композиторът е написал цялото произведение само за няколко месеца, но е имал затруднения с увертюрата. Според митовете, тя е написана за няколко часа на сутринта преди премиерата. Истината може би е малко по-тривиална – вероятно Моцарт я е написал за няколко часа на предната нощ, преди да се отдаде на традиционните си забавления с алкохол и жени.

Либретото – текстът за операта – пише Лоренцо да Понте. Тя е поръчана от директора на театъра в Прага Бондини в началото на 1787-а година, когато Моцарт кара нещо като дълга отпуска в днешната столица на Чехия. Да Понте е придворният либретист, с когото Моцарт вече е работил по друга велика опера – Сватбата на Фигаро.

Моцарт завършва операта за около 10 месеца. Премиерата е страхотен успех в Прага. В началото на следващата година обаче не се приема толкова добре от публиката във Виена. След известно затишие през 19 век, операта отново става популярна през последните години и в момента е на 10-о място като най-често изпълняваната опера в света.

Любопитна е колаборацията между Моцарт и Да Понте – трите опери, които двамата създават са сред най-известните("Сватбата на Фигаро" е номер 8 сред най-изпълняваните по света, а „Така правят всички“ – номер 14). Похожденията и разгулният, почти детско-наивен живот на Моцарт е доста популярен. Да Понте обаче не му отстъпва изобщо. Роденият във Венеция поет кара наистина забавен живот в италианското градче, занимавайки се основно с хазарт и жени.

Известност добива чак, когато стига до Виена. Първите му либерти пише за считания за голям враг на Моцарт Антонио Салиери(малко преиграна от киното история всъщност) – в началото Да Понте се отдава повече на известните вече композитори, като него или Солер. В крайна сметка обаче Лоренцо да Понте и Волфганг Амадеус Моцарт се срещат, за да създадат три от най-страхотните произведения в оперното изкуство.

А днешната рожденичка „Дон Жуан“ е сред най-уникалните по рода си – мнозинството опери клонят от комичните „опера буфа“ до драматичните „опера сериа“ – тези на Моцарт и Понте са някъде посредата, в донякъде създаденият от тях стил „драма джокозо“, или "весела драма". Онзи стил, в който когато излезеш от концертната зала, не знаеш дали да се смееш или да плачеш.

 

Вашият коментар