Пловдив почете 120 години от рождението на Никола Алваджиев

На днешния ден преди 120 години Пловдив e родeн големият летописец, писател, документалист и историк Никола Алваджиев – най-яркото име в съвременната пловдивска летописна школа, автор на най-пловдивската книга -„Пловдивска хроника“, която поколения наред определят като „пловдивската библия“. 

 По повод кръглата годишнина пред паметната плоча на Никола Алваджиев в Стария град се проведе церемония, на която присъстваха неговия син – журналиста Станко Стоянов, внучката на Алваджиев, заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов, заместник-кметът по образование, култура и здравеопазване на район Централен Фиданка Кацарева, представители от отдел „Координация и европейска интеграция“ на Областна администрация, писателят Недялко Славов, служители от отдел „Култура, археология и културно наследство“ на община Пловдив, читалищни деятели, общественици и медии от Пловдив.

Слово за летописеца на Пловдив произнесе издателката и преводач Надя Фурнаджиева, чието издателство „Летера“ преиздава многократно през последните години книгите на Никола Алваджиев, сред които са „В сенките на древния Пловдив“, „Пловдивска хроника“ и други. През 2000 г. бе издадена посмъртно и книгата му „Старинни черкви в Пловдив“, довършена от неговия син- журналиста Станко Стоянов, чието преиздаване предстои към края на годината.

Книгите на Алваджиев се преиздават традиционно с финансовата подкрепа на община Пловдив. Любопитна подробност от биографията на Никола Алваджиев е, че  20 години – от 1924 до 1944 г. той завежда отдел „Общински грижи“ в кметството на града. През целия си живот той активно сътрудничи на пловдивската преса с театрални отзиви, исторически бележки, както и с преводи от френски език.

Думи в памет на баща си отправи и сина – Станко Стоянов, който изказа специална благодарност на Кмета на Пловдив Здравко Димитров и екипа на общината за инициативата. Развълнуваният Станко Стоянов пръв поднесе цветя на паметната плоча. След него бяха положени венци и цветя от името на Кмета на Пловдив, от издателство „Летера“, от името на Областния управител на област Пловдив, както и от всички присъстващи на честването.

Никола Алваджиев е носител на Наградата „Пловдив“ за литература през 1972 г., а впоследствие и на орден „Кирил и Методий“ I степен. Обявен е посмъртно за „Почетен гражданин“ на Пловдив през 2000 г. Днес на негово име е кръстена и улица в Стария град.

За автора

Вашият коментар