Пловдив представи своя План Б за Столица на културата в Сиена

Какво би станало с целия труд, хвърлен за кандидатстване за титлата Европейска столица на културата, ако градът ви обаче не бъде избран за победител? Среща с тази тема под наслов "В културата всички са победители" се проведе в италианския град Сиена на 11 и 12 май, като от българска страна участие взеха Пловдив, София и Велико Търново. Трите града представиха своите дългосрочни стратегии, които биха изпълнили, без значение дали ще вземат титлата ЕСК 2019. 

Пловдив наблегна на три основни приоритета в програмата си – децентрализация на културния живот, социални иновации и преосмисляне на градски пространства.

Модератор на срещата беше проф. Д-р. Андреас Йоханес Вийзанд, международен експерт в сферата на културата и бивш член на журито, което избира Европейска столица на културата.

На форума бяха представени и кандидатури на градове-кандидати, които не са били номинирани за титлата – Лунд (Швеция), Острава (Чехия), Зондерборг (Дания), Утрехт (Холандия), както и реализацията на алтернативните им планове. Тамара Перишич, заместник-министър на културата на Хърватия, презентира подготовката за стартиране на инициативата Европейска столица на културата през 2020г. в Хърватия.

Като резултат от проведената работна среща се подготвя публикация съвместно с всичките участници, в която да бъдат събрани предложения и добри практики, формулирани по време на форума. Планира се тази публикация да бъде изпратена до всички градове-кандидати за Европейска столица на културата, които не присъстваха на срещата, както и до Европейската комисия.

Припомняме, че Сиена е сред шестте италиански града, които участват в надпревара за Европейска столица на културата през 2019. През тази година един български и един италиански град ще бъдат номинирани за Европейска столица на културата за 2019г.

За автора

Вашият коментар