Пловдив свежда глава за 2-ри юни пред паметника на Христо Ботев

С поднасяне на венци и цветя в Пловдив ще бъде почетен 2-ри юни – Денят на Ботев и на загиналите за свободата на България. Ритуалът ще се проведе пред бюст-паметника на поета-революционер Христо Ботев в Цар Симеоновата градина от  11.30 часа. В нея ще вземат участие Военен духов оркестър, представителен взвод и венценосци. Слово ще произнесе Виктор Бойчев – директор на Държавен куклен театър – Пловдив. Водещ е  актрисата Мария Генчева от Драматичен театър – Пловдив.

Всяка година, точно в 12.00 часа в продължение на три минути страната ни застива под воят на сирените, които оповестяват, че отдаваме почит към паметта на загиналите. За пръв път този ритуал е бил отбелязан на 2 юни 1948 г. Тогава в 12.00 ч. е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.

Едва ли Ботев е подозирал, когато е писал "Хаджи Димитър", факта че думите "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…" през времето ще се увековечат завинаги и ще бъдат редом до неговото име.

2 юни – денят, в който българите почитаме в мълчание и гордост героите си. Ден, в който всички ние си спомняме и за нашите предци, загинали за свободата и независимостта на нашата родина.

Вашият коментар