Поети със смартфони

Сякаш е минал цял век. Сякаш тази култура е била винаги около нас и ако си помислим за живота без нея се сещаме за началото на 90-те години, когато сме тичали по прашните улици между Ладите и Москвичите на нашите родители. А всъщност всичко това започва преди едва 7 години. В станалата легендарна презентация „3 в 1“, Стив Джобс представя iPhone за първи път пред публика на 9 януари 2007 година.

Префърцунена и изпълнена със самохвалство, презентацията на Джобс може би дори поставя ниско летвата за ай-фоните. „От време на време на пазара се появява продукт, който прави революция в цялата индустрия“, споделя скромно лидерът на Епъл. Шест месеца след Macworld конференцията, през юни, телефонът вече е по пазарите, хората се редят на огромни опашки. iPhone се превръща в поп-културна икона практически още преди да е на пазара. 7 поколения и 7 години по-късно вече не можем да си представим живота без него.

За съжаление Стив Джобс вече си замина от този свят и никога няма да разберем доколко е случайна датата, на която презентира революционния продукт. 9 януари е и рождения ден на една от неговите приятелки от младостта – популярната певица и активистка за мир, равенство и човешки права Джоан Баез, която днес навършва 73 години. Двамата са имали романтични отношения през 80-те. Интересна е и връзката на двамата с един от най-великите музиканти на миналия век – Боб Дилън.

Джобс много пъти е споменавал, че Дилън е любимият му музикант. Стилът на Баез е доста подобен на този на „поета с китара“, но двамата все пак записват доста песни заедно, участват в съвместни концерти и обществени акции и, разбира се, също имат романтична авантюра. Стив Джобс е роден 14 години след Дилън и Баез, но животът му приключи първи. Светът обаче още може да се наслаждава на творчеството на двамата поети с китари.

Вашият коментар