Празник на празните опаковки в Пловдив

Дирекция „Екология и управление на отпадъците” при Община Пловдив съвместно с „Екопак България” АД организира „Празник на празните опаковки”, който ще се проведе на 28 септември (неделя) от 10:00 часа в градинката пред търговски център „Гранд“.

Програмата на празника включва:

изграждане от празни кутии от сок и мляко на макет на една от сградите, символ на Стария континент – Колизеума в Рим.

викторина с въпроси, свързани с опазването на околната среда и оползотворяването на отпадъци.

спортни състезания;

работилница за изработване на красиви и полезни неща от отпадъци от опаковки.

Малчуганите ги очаква много музика, приятни изненади и подаръци.

Празникът е кулминация на кампанията „Голямото събиране“, която се проведе в 29 училища в район „Централен“ и район „Тракия“ в Пловдив. В хода на кампанията училищата се състезаваха кое ще събере най-много празни кутии от сок и мляко и ще спечели голямата награда – мултимедиен проектор.

„Голямото събиране“ е част от втория етап на единствения по рода си в България проект за сепариране и рециклиране на картонени опаковки за течности, провеждан в града от Екопак България съвместно с община Пловдив и подкрепен от най-големия в света производител на този тип опаковки – Тетра Пак.

Целта му е да се намали обемът на сметищата, като на тях се депонират по-малко отпадъци и да се повиши количеството разделно събирани и рециклирани картонени опаковки за течности, с всички положителни резултати от този процес – по-ефективна икономика, по-чисти, по-зелени и по-красиви градове.

Материалите, от които са направени кутиите – картон, пластмаса и алуминий, подлежат 100% на рециклиране. Популяризирането на този факт е в основата на новите информационно-образователната инициативи в рамките на проекта. Те са насочени преди всичко към основните потребители на продукти, опаковани с такива опаковки – децата и техните семейства.

Част от проекта са и инициативите „Промени това място“, която поощрява събирането на опаковки от течности сред домакинствата– при събирането на определеното количество на обособено място в градинката до Търговски център „Гранд“, Екопак ще предостави пейки за градинката и „Изхвърли опаковката в синия контейнер“, която е насочена към клиентите на търговска верига Карфур.

Вашият коментар