Влагат 5 милиона лева в реставрация на Голямата Базилика в Пловдив

Разрушените през годините мозайки на Епископската базилика в Пловдив ще бъдат възстановени в рамките на следващите три години. Това обещаха кметът на Пловдив инж.Иван Тотев и Ленко Ленков, член на УС на фондация "Америка за България".

"В крайна сметка на лице ще бъдат 2 декара мозайка, а никъде другаде в България няма мозайка с такъв голям обем“, похвали се Ленков.

На пресконференцията той представи и целия проект за реставрацията. Над мозайката ще бъде изградено защитно покритие с покрив. Ще има и панорамна площадка, вътрешен двор и защитна стена от към булеварда,  на която ще има 3D проекция на оригиналния интериор на базиликата.

Проектът за реставрацията на Базиликата е в размер на 4 900 000 лева, които ще осигури фондация „Америка за България“. Община Пловдив ще участва в проекта с облагородяването на градската среда около базиликата.

Реализацията е със срок на реализация 3 години. От Фондацията стартират проекта в края на тази година и обещават до юли 2017-та да бъде готов.

Иван Тотев напомни на всички, че днес се навършва една година от успешното завършване на предходния проект за Малката Базилика: 

„Този туристически обект вече има  над 15 хиляди посещения  само за няколко месеца, като в Нощта на музеите са около 4 хиляди“.

За автора

Вашият коментар