Премахнаха 13-сантиметрова миома по безкръвен път

Лекарите от пловдивската АГ болница „Селена“ премахнаха 13-сантиметров миомен възел с лапароскопска операция. Пациентката е 45-годишна майка на три деца с тумор, за наличието на който тя знае от 8 години.

В началото на септември тя постъпва за преглед в болницата за миомата, която според нея е започнала да се разраства в последните няколко месеца. На външен вид пациентката е изглеждала като жена, която е в 3-ти месец на една бременност. По време на прегледа се установява наличието на няколко миомни възела, най-големият от които на предна маточна стена с размер 130 мм. Жената е насочена за оперативно лечение, а поради големия размер на тумора се взима решение за хистеректомия – отстраняване и на матката, и на възлите. Яйчниците се запазват, тъй като по тях не са намерени патологични формации.

Екипът, ръководен от д-р Здравко Минев, с асистенти д-р Магдален Матев и д-р Светлана Петкова, извършва операцията в сряда /17-ти октомври/ в продължение на 3 часа. Днес пациентката вече е раздвижена, чувства се добре и е готова да бъде изписана.

Това е един от най-големите тумори, оперирани в АГ „Селена“ по минимално инванзивен начин, а не с коремна операция. По време на самия преглед се е наложило абдоминално измерване, което показва миомен възел, достигащ до нивото на пъпа. Това кара лекарите да изпитват съмнения дали хистеректомията ще може да се осъществи по ендоскопски път. Решението за отстраняване по безкръвен път се взима, тъй като лапароскопските операции се смятат за най-добрият метод с оглед здравето на пациентката и нейното възстановяване след оперативната намеса. Те позволяват и по-прецизна работа и по-ефективно лечение. При самите интервенции няма следоперативна болка, а болничният престой и следоперативното възстановяване е сведено до минимум.

Лапароскопски операции в болница „Селена“ се извършват от самото ѝ създаване през 2006 година, като само от началото на октомври са извършени над 100 такива интервенции.

Вашият коментар