Пръстовият отпечатък – уникален и неповторим

Всички знаем за какво се използват пръстовите отпечатъци- естествено, за идентификация.  Каква обаче с точност информация носят  те? Защо са толкова неповторими и различни дори за еднояйчни близнаци?

Чисто практично погледнато тези набраздености на кожата на ръцете ни помагат да задържаме гладките предмети, без те да ни се изплъзват.

Вероятността от пълно съвпадение на набраздеността по пръстите на двама човека е едно на 64 милиарда. Така излиза, че  пръстовите отпечатъци  са по-уникални дори и от ДНК. Те са основно средство в биометрията (науката за разпознаване на хората по физическите им характеристики).

Когато пипнем някаква повърхност, оставяме следи, защото отпечатъците имат пори, които са свързани с потните жлези под кожата.

Миниатюрните браздички по кожата на пръстите се оформят още в утробата на майката. Въпреки, че близнаците могат да делят една и съща ДНК, или много голяма част от нея, пръстовите им отпечатъци никога не са еднакви.  

В криминалистиката за първи  път се използват пръстови отпечатъци преди  повече от век. На 4-и февруари 1906 година в Ню Йорк се въвежда използването на пръстовите отпечатъци за идентифициране на престъпници. Полицията използва това, че пръстовият отпечатък е уникален и неповторим.

Интересното е, че има хора, които се раждат с "дефект" и са абсолютно неуловими при извършването на криминални престъпления. Те страдат от особен вид мутация – раждат без пръстови отпечатъци.Засега учените не могат да кажат на какво точно се дължи това.

Руски учени пък са успели да изобретят метод, по който от пръстовите отпечатъци могат да определят пола и ръста на притежателя им. Отпечатъците от пръсти бива още използвани за  достъп до секретни файлове,  отключване на врати, блокиране на достъпа до компютър и др. 

Вашият коментар