Публикуваха конкурса за площад Централен, на 15 юли научаваме победителя

Дългочаканото обявяване на конкурса за площад Централен в Пловдив вече е факт. Екипът архитекти WhATA, които изготвяха заданието дочакаха 3 месеца забавяне на документацията в Министерство на културата и вече заданието може да се разгледа на български и английски език онлайн. Срокът за подаване на проектите е 20 юни, като в този период екипът ще отговаря на въпроси, най-честите от които ще бъдат публикувани в сайта. 

По план до 29 юни 2014 проектите ще минат през всички комисии и ще бъдат обявени трима финалисти. От 30 юни до 14 юли 2014 трите финалиста ще преминат обществено обсъждане, след което ще се избере и победител на 15 юли 2014 година. 

Журито, което ще оценя проектите е 7-членно с две (и половина) международни участия –  Арх. Саша Бегович от студио 3HDL, Хърватска и  Aрх. Йорен Зюдгайст от MVRDV, Холандия. "Половинката" е Арх. Елена Григорова, която обаче работи във френско студио –  Olivier Gahinet Architecture. Освен тях участва директорът на ONE Architecture Week Любо Георгиев, председателят на Общинския съвет арх. Илко Николов и главният архитект на Пловдив арх. Румен Русев. Все още се водят преговори за седми член на журито с български архитекти.

Конкурсът е международен и анонимен. Участието в него е безплатно и не се изисква предварителна регистрация.

Проектите трябва да обхващат цялата площ на площада в сегашния му план, всички разкопки на Форума, цялата площ над подлеза на "Гладстон" под Пощата, Одена, Голямата базилика и археологическия подлез до Понеделник пазара. 

От тук може да видите цялото задание за конкурса.

За автора

Вашият коментар