Садят Паисиева гора в Асеновград

Със засаждане на „Паисиева гора” започват проявите за Деня на народните будители в Асеновград. Две седмици са посветени тази година за празника. Част от събитията са откриване на изложбата на Асеновградските художници,  представяния на книги, краеведска конференция и други. Идеята за т.нар. „Паисиева гора” е на Общината – ансамбъл от 30 дървета, които ще бъдат посадени на 18-ти октомври, в парка зад бившето лятно кино.  Децата от ОУ „Паисий Хилендарски” ще посадят най-много дръвчета. 

В Асеновград библиотеката и едно от читалищата също носят името на Паисий Хилендарски. Миналата година  бе открита паметна плоча на светеца по повод 250 години от написването на „История славянобългарска”.  От няколко години в града се провеждат и Паисиеви дни, които включват четения, представяне на научни изследвания и други прояви. 

Според една от версиите, гробът на монаха е именно в Асеновград. Легенда, която намира доказателства, според част от учените, гласи, че през 1773 г.  при обиколките си из България отец Паисий издъхва на път за Света гора в селището Амбелино, което днес е квартал „Свети Георги” в Асеновград. Въпросът за гроба му все още остава спорен.

Известни са около 60 преписа на Паисиевата история,  като първият е на Софроний Врачански, а първото печатно издание на книгата е направено през 1844 година под заглавие „Царственик“.

Тази година общините Пловдив и Бургас осигуриха средства за преиздаването на уникално издание на “История славянобългарска“ по повод юбилиея от написването й. Идеята е на игумена на Зографския манастир. Изданието представлява комплект от 2 тома, първият от които е фототипно копие на оригиналната книга. Вторият е в превод на съвременен български език.

Кратка историческа справка за забравилите: Паисий Хиледарски – авторът на „История славянобългарска“ е определен за основоположник на българското Възраждане, за  крепител на националната ни идентичност и патриотични ценности. Канонизиран е за светец с писмен акт на Светия синод на Българската православна църква през 1962 година.

 

Вашият коментар