Шествие срещу насилието над жени

На 8-и март (международния ден на жената) в София ще се проведе второто по ред издание на международната инициатива „Извърви километър в нейните обувки“. Започнала през 2001-а година "Walk a mile in her shoes" привличат медийното и общественото внимание върху насилието над жени, изнасилванията и сексуалния тормоз, като демонстрират, обути в дамски обувки.

Българското издание на инициативата започва в 12 часа на 8-и март, а сборният пункт е "Аптека" (кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" в София). Водещ на събитието ще бъде Драгомир Симеонов – един от най-популярните гласове в родния радиоефир.

Организаторите канят мъжете да покажат солидарност и да шестват в дамски обувки по бул. „Витоша“, насочвайки вниманието към домашното и сексуалното насилие.

Данните показват, че всяка четвърта жена в страната е жертва на домашно насилие, а четвърт милион българи са ставали обект на сексуален тормоз. Инициативата цели да информира както за реалната ситуация в България, така и за предлаганите услуги за пострадалите.

Организаторите са осигурили известно количество дамски обувки в големи размери, но призовават всеки мъж, решил да се включи в шествието, при възможност да донесе взети на заем от сестра, майка приятелка.

Повече информация на фейсбук страницата на инициативата.

За автора

Вашият коментар