Таекуондо и футбол на откриването на Европейския ден на спорта в училище

На 25 септември от 12:30 часа в СОУ "Св. Софроний Врачански" ще бъде дадено началото на "Европейски ден на спорта в училище 2020", който се провежда всеки последен петък на месец септември. На откриването ще присъстват кметът на "Тракия" Костадин Димитров, легендата в спортната ни гимнастика – Йордан Йовчев, който ще направи обща физзарядка за учениците, директорът на училището Пенко Рисков и Николета Янева от Сдружение БГ Бъди активен, координатор на програмата за България.

Събитието ще се проведе на новите игрища в двора на училището и ще включва демонстрация по таекуондо от АСТК "Тракия"- Пловдив, а възпитаници от школата на ФК "Пловдив“, чийто ръководител е емблематичният вратар на Ботев Пловдив от 90-те години – Лилчо Арсов, ще изиграят приятелски двубой помежду си.

Европейският ден на спорта в училище е част от Европейската седмица на спорта и се провежда за пети път в десетки държави. Неговата цел е да запознае децата с нови възможности за спортни занимания, да насърчи интереса им към здравословния начин на живот и да ги мотивира да се движат редовно.

Над 200 училища от България ще участват в инициативата, като ще предложат на учениците си различни състезания, демонстрации, групови тренировки и забавни игри, посветени на здравословния живот и опазването на околната среда.

Справянето с негативните последици от заседналия начин на живот е една от целите на Международната асоциация за спорт и култура (ISCA), инициатор на програмата Европейски ден на спорта. Събитието е включено в нейната ежегодна инициатива за насърчаване на физическата активност и масовия спорт Now We MOVE. Координатор на програмата за България е сдружение БГ Бъди активен

За автора

Вашият коментар