Терористичен акт в Манчестър. Убити са поне 19, а ранените са над 50

Най-малко 19 души са загинали, а още 50 са ранени при снощния взрив на концерта на американската певица Ариана Гранде в британския град Манчестър, предаде Ройтерс.

Полицията съобщи преди малко, че третира случая като "терористичен инцидент".

"До този момент е потвърдена гибелта на 19 души, а около 50 са ранените. В момента третираме случая като терористичен инцидент, докато не получим друга информация", писа в Туитър говорител на градското полицейско управление. Репортер на Би Би Си съобщи в пряк ефир от мястото на събитието, че броят на жертвите може да достигне десетки души, но за това било още рано да се говори.

Говорител на певицата Ариана Гранде каза, че тя не е пострадала. Видеокадри, качени в Туитър, показаха крещящи посетители на концерта, бягащи навън от залата в опит да се спасят.

По-рано очевидци съобщиха за голяма експлозия в "Манчестър арена" – най-голямата покрита зала в Европа, малко след края на концерта на Гранде, когато хората вече напускали арената. Ройтерс цитира двама американски служители, пожелали анонимност, според които първоначалните признаци говорят за атентатор самоубиец, който е причинил експлозията.

Веднага след получаването на сигнала към покритата зала се отправиха десетки полицейски коли и линейки, както и специален екип за обезвреждане на бомби. Целият околен район бе блокиран, спряно бе всякакво движение. Властите предупреждават гражданите да избягван района. Компанията, която управлява железопътната линия, минаваща близо край стадиона, съобщи, че е спряла движението на всички влакове по тази линия заради инцидента.

После бе съобщено, че на друго централно място в града сапьорски екип е извършил контролирана експлозия на друг открит съмнителен пакет, но се оказало че той не е опасен. Преди това властите информираха населението да не се паникьосва от новия взрив, защото той е контролиран.

Взривът в залата прогърмял малко след края на концерта (около 0:40 ч бълг. време), твърдят свидетели, след което настъпила паника. "Ние се отправяхме към изходите и вече бяхме точно пред вратата, когато трясна мощна експлозия и всички закрещяха", каза посетителка на концерта, цитирана от Ройтерс. "Беше наистина огромна експлозия – блъсна ме право в гърдите. Настана паника, всеки крещеше и тичаше, опитвайки се да излезе навън", добави тя.

Основната маса от посетителите на концерта са били непълнолетни, твърдят британски медии. Те публикуват и първи снимки от местопроизшествието. На тях се виждат хора с разкъсани дрехи. Пристигнали там медицински работници им оказват помощ, спирайки кървене от раните им. В социалните мрежи се разпространяват съобщения за деца, от които няма сведения и с които родителите не могат да се свържат.

"Манчестър арена" е най-голяма зала (фактически покрит стадион) в Европа, открита през 1995 г. Тя има капацитет за 21 000 посетители, според данни от уебсайта й, и е популярно място за концерти и спортни прояви.

Ройтерс припомня, че Великобритания е в състояние на втора най-висока степен на тревога за терористична заплаха, която означава, че атентат от екстремисти се смята за силно вероятен.

Телевизия "Скай нюз" предаде, че в близките часове се очаква в резиденцията на премиерката Тереза Мей на Даунинг стрийт 10 в Лондон да бъде свикано спешно заседание на правителствения комитет за извънредни ситуации, известен като "Кобра".

Снимки: БТА 

Вашият коментар