Варна изпревари Пловдив в надпреварата за младежка столица на Европа

Шест града се класират в шортлистата на Европейски младежки форум за титлата Младежка столица на Европа през 2016 година.

Снимка: Младежки фестивал Fun City Варна

Единственият български град, който ще се бори на финала за престижното отличние остава Варна. Морският ни град изпревари градове като Ла Коруня, Гран Канария и Лимасол. В тазгодишната надпревара сред конкурентите на Варна беше и града под тепетата.

Изненадващо Община Пловдив за първи път реши да се включи в битка, в която е необходимо местната власт да пoкаже добри резултати в прилагането на Хартата за участието на младите хора в живота на общините и регионите и поне да има изградени ефективни взаимоотношения с младите хора и техните организации на местно ниво. 

 

varna87

Снимка: Национален дебат Младежко предприемачество, град Варна

Класираните на финала градове следва да представят концепции, включващи младежки обвързани културни, социални и политически събития и дейности. Инициативите на млaдежката столица следва да поставят основите на активното младежко участие в обществото и да генерират добри практики, които да бъдат пример за останалите европейски градове.

За съжаление комисията или не е оценила капацитета на Пловдив в това направление, или Общината е надскочила възможностите си. Изводите остават за Община Пловдив и младите хора в града.

Градът-победител ще бъде обявен на 23-ти ноември на церемония, която ще се проведе в Солун, който спечели титлата за младежка столица на Европа за 2014г.

За инициативата европейска младежка столица:

Европейска младежка столица е марка, инициирана от Европейски младежки форум и тази година се провежда нейното осмо издание. Освен Ротердам, първата младежка столица на Европа през 2009 година, други градове получили титлата са Торино (Италия), Брага (Португалия), Марибор (Словения), Солун (Гърция) и Клуж Напока (Румъния).
 
Комисия определя града победител, като в нея участват представители на Конгреса на Местните и регионални власти на Съвета на Европа, Комитета за култура и образование на Европейския парламент, Комитета на регионите на ЕС, Асамблеята на европейските региони, Съвета на Европейските общини и региони, Консултативния съвет по младежта към Съвета на Европа, EurActiv, Университета в Монпелие, UEAPME, Румънския национален младежки съвет, Община Клуж Напока и Европейски младежки форум.
 
 

За автора

Вашият коментар