Появява се 3D сканираща камера

Камера, която може да прави 3D изображение от разстояние повече от километър. Над такова техническо постижение работят, дори по-скоро усъвършенстват екип учени Единбург. Физици от местен университет са разработили лазерна технология, посредством която може да се сканира почти всеки обект. Според едно допълнително изследване се оказва, че обхватът на камерата може да достигне до 10км.

Основно камерата ще се използва за сканиране на обекти като превозни средства, но е възможно дори да бъде окрита човешка кожа. Освен сканирането и заснемането на обекти, технологията може да се използва за запазването на следи от движението на скалите или развитието и появата на листа по дърветата.

Създателите на това чудо на техниката споделят, че камерата работи чрез „отскачане“ на лазера от отдалечения обект и измерването на времето за което светлината се връща обратно. Камерата е способна да прави записи на обекти с точност до 1 милиметър.

Чрез допълнително подбрение на софтуера за направата на снимките, създателите на камерата вярват, че същата технология би могла да се използва за измерването скоростта на единичен обект, както и неговата посока на движение.

„Нашият подход ни дава преднина по пътя към разучаване на заснемането на обикновени, малки обекти, разположени далеко“, смята Ангъс Макарти от екипа.

Той добавя още, че трябва да е повече от ясно, че системата може да бъде много по-малка и груба, но те вярват, че една лека, напълно преносима сканираща система, е нещо напълно възможно, и би могла да стане факт до пет години.

 

За автора

Вашият коментар