АББ и Zume ускоряват прехода от пластмаса за еднократна употреба

АББ Роботика подписа договор за сътрудничество с калифорнийската компания Zume, глобален доставчик на иновативни, компостируеми опаковки. АББ ще достави роботизирани модули, които ще позволят на Zume производството на устойчиви опаковки в глобален мащаб, помагайки да се намали зависимостта от пластмаси за еднократна употреба.

АББ ще интегрира и инсталира над 1000 клетки за производство на формовани влакна – включително до 2000 робота в клиентски обекти на Zume по цял свят за следващите 5 години. АББ ще използва уменията си за програмно управление и експертите по автоматизация в своята мрежа от Глобални центрове за решения, за да осигури мащаба, модулността и скоростта, необходими за пускане на решенията, които имат потенциала да произвеждат милиони бройки устойчиви опаковки годишно. Финансовите подробности не бяха разкрити.

Производителите са изправени пред нарастващ натиск от страна на потребителите и политиците да намерят алтернативи на пластмасовите опаковки за еднократна употреба. Новите опаковки трябва да са устойчиви, като същевременно са лесни за формоване и рентабилни като пластмасата. Опаковъчният материал на Zume е направен от получен по устойчив начин растителен материал, останал от селскостопанското производство, включително бамбук, пшеница и слама. Растителният материал използва значително по-малко вода и енергия и намалява емисиите на CO₂ в сравнение с производството и изхвърлянето на пластмасови опаковки. За разлика от пластмасата, растителният материал е 100 процента биоразградим и просто се разпада след употреба.

„Автоматизацията в производството на устойчиви опаковки на Zume с роботите на АББ прави това осъществима и икономична алтернатива на пластмасите за еднократна употреба. Със Zume имаме потенциала да премахнем трилиони бройки пластмасови опаковки от глобалния пазар, като запазваме ценни ресурси и подкрепяме света с ниски въглеродни емисии“, каза Сами Атия, президент на АББ „Роботика и дискретна автоматизация“. „Днес роботизираната автоматизация разширява възможностите, правейки света по-устойчив чрез по-ефективно производство, което намалява използването на енергия, емисиите и производствените отпадъци. Нашето сътрудничество показва какво е възможно, когато организации, които са се ангажирали да постигнат нисковъглеродно общество, работят заедно.“

Вашият коментар