АББ осигурява кабелни връзки за марсохода Perseverance

Mарсоходът на НАСА Perseverance започна да изследва новия си дом след кацането си на 18 февруари. Tой работи с най-модерната технология в света, като същевременно е оборудван с кабелни връзки Ty-Rap™ от АББ – същите връзки, които са широко използвани и на Земята.

Използвани в сгради, метро, най-дълбоките океани и в космоса, кабелните връзки Ty-Rap на АББ са проектирани да издържат изискванията на космическите полети и да устоят на корозия и радиация в най-екстремни среди. НАСА интегрира същите кабелни връзки Ty-Rap, които имат комерсиално приложение по целия свят, за да закрепят каналите и компоненти на марсохода и да застопорят изследователското и лабораторното оборудване.

„Обикновените кабелни връзки са практично решение за използване в дома, за да се организира всичко – от вътрешни кабели до външни светлини, а високоефективните кабелни връзки Ty-Rap свързват и подсигуряват проводниците и оборудването на марсохода,“ каза Матиас Хайлман, президент на дивизия „Инсталационни продукти“ на АББ. „В продължение на близо 50 години кабелните връзки Ty-Rap са се справяли в най-интензивните условия на Земята и са защитавали компоненти от силни удари и радикални температурни промени в предишни космически експедиции.“

Дивизията на АББ, известна днес като „Инсталационни продукти“, предоставя продукти на космическата програма от 1973 г., а кабелните връзки Ty-Rap се използват непрекъснато на все още активния марсоход на НАСА Curiosity и преди това са били използвани на марсоходите-близнаци Spirit и Opportunity. Първоначално патентовани през 1958 г., стандартните кабелни връзки Ty-Rap стават известни със своето заключващо устройство Grip of Steel™ (стоманен захват) за бизнеса и домакинството. Оттогава са произведени близо 30 милиарда кабелни връзки Ty-Rap – положени една след друга, биха стигнали до Луната и обратно повече от дузина пъти.

Мисията Mars 2020 Perseverance е част от Програмата за изследване на Марс на НАСА, дългосрочно усилие за роботизирано изследване на Червената планета. Мисията има високоприоритетни научни цели за изследване на Марс, включително ключови въпроси за потенциала за живот там.

Вашият коментар