Агенцията по лекарствата посочва нежеланите реакции от ваксините

С увеличаващото се разпространение на Делта варианта на SARS-CoV-2, Европейската агенция по лекарствата (EMA) и Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) силно препоръчват хората, които нямат противопоказания за ваксинация, но все още не са ваксинирани, своевременно да започнат и завършат препоръчителния ваксинационен курс.

Завършеният ваксинационен курс, с която и да е от одобрените в ЕС ваксини, осигурява високо ниво на защита срещу тежко протичане на заболяването и смърт, причинена от SARS-CoV-2, включително варианти като Делта. Най-високото нивото на защита, което осигурява ваксината, се достига след изминаването на достатъчно време (седем до четиринадесет дни) от деня, в който е поставена последната доза ваксина.

Ваксините са сигурни и ефективни срещу тежко протичане на заболяването и възможни сериозни последици върху здравето. Ваксинирането дава индивидуална защита, но с постигането на високо ваксинално покритие сред населението разпространението на COVID-19 ще бъде ограничено.

Подробна информация за всяка от ваксините – ефикасност, условия за съхранение, нежелани реакции, клинични изпитвания, показания за приложения във възрастови групи и др., гражданите могат да намерят в кратките характеристики на ваксините, които се прилагат у нас:

Moderna
Spikevax, INN-COVID-19 mRNA Vaccine (nucleoside modified); (government.bg)

Comirnaty
Comirnaty, INN-COVID-19 mRNA Vaccine (nucleoside-modified) (government.bg)

Vaxzervia
Vaxzevria, COVID 19 Vaccine (ChAdOx1 S [recombinant]) (government.bg)

Janssen
COVID-19 Vaccine Janssen, INN-Ad26.COV2-S, recombinant (government.bg)

Коментари (1)

  1. Здравейте. Аз съм ваксинирана с Модерна. На 01.09.2021год. ми бе поставена втората игла. На 03.09.2021 год. получих странични ефекти. Имах сърцебиене и високо кръвно налягане 210/140. Посетих кабинет за спешна помощ в Трета градска болница. В продължение на три часа бе можаха да ми регулират кръвното. След като се прибрах в продължение на един месец кръвното ми играеше ту на горе ту на долу. Смениха ми лечението и сега го регулирах.

    Отговор

Вашият коментар