Акробати провокираха шофьорите на Варна за отговорност към по-чиста градската среда

Доброволци с мащабна информационно- и отговорна кампания  в борбата срещу замърсяването от шофьорите с фасове и други дребни отпадъци

Акробатично шоу с послание #БезОтпадъци грабна вниманието на шофиращите в град Варна в неделния следобед. Акцията е част от кампанията Шофиране #БезОтпадъци, организирана от пловдивското сдружение БГ Бъди активен. Акробати на кокили представиха акробатично шоу и отправиха своя призив към водачите на автомобили да се замислят следващия път, когато свалят прозореца на колата си, за да изхвърлят нещо, макар и дребно. Докато шофьорите чакаха на светофара на кръстовището на бул “Христо Ботев” и бул “Владислав Варненчик”, доброволци им раздаваха пепелници за автомобил, пликчета за събиране на отпадъци, генерирани по време на път и стикери  с послание за отговорно и „чисто“ шофиране. На хората в автомобилите им беше напомнено защо не трябва да изхвърлят фасове или други дребни отпадъци от колата докато шофират, а да го правят само на обозначените места за боклук

            Целта на кампанията е да се привлече вниманието към този неглижиран проблем и да се работи в посока превенция на замърсяването с отпадъци по време на шофиране. Организаторите вярват, че достигайки директно до шофьорите, на пътя и давайки им адекватна информация за последствията от замърсяването с фасове и други дребни отпадъци, ще предизвикат промяна в нагласата и ежедневните им навици.

„Проведохме представително проучване сред граждани на България от 6 населени места, в което на въпроса: „Колко често според Вас близки, приятели и Ваши познати хвърлят на улицата, изхвърлят през прозореца на колата или оставят сред природата фасове от цигари, билети, опаковки, бутилки и кутии, хранителни и други битови отпадъци“, 93% от анкетираните отговориха, че им се е случвало да изхвърлят фасове, както и други дребни отпадъци. Небрежното изхвърляне на така наречените  “дребни” отпадъци от автомобилите е наистина често срещана гледка не само по светофарите. Така се роди и идеята за кампанията Шофиране #БезОтпадъци. Това поведение е нещо, което искаме да променим,  а информираността е първата голяма крачка към тази промяна. Бъдейки информиран за последиците и осъзнавайки личната отговорност за постъпките си и тази, която носи към нашия общ дом – града ни, човек е  направил първата стъпка към промяната.“, споделя Румяна Киризиева от Сдружение БГ Бъди активен – “Да им помогнем да открият своите лесни за изпълнения решения, с които проблемът драстично да намалее е едната посока, в която действаме. Когато е лесно и не те затруднява, няма защо да не го правиш на обозначените за боклук места”.

Най-атрактивният момент от акцията на кръстовището бяха артистите от Power Jump, които изнесоха спектакъл на кокили, и освен че привлякоха вниманието и предизвикаха позитивни емоции и настроение у шофьорите,  помогнаха за това посланието за шофиране без отпадъци да достигне по един по-различен начин до адресатите. Уличното изкуство има специална сила да ни помага да видим града, в който живеем, по един 360-градусов по-колоритен и интересен начин.

„Всички се сблъскваме ежедневно с напрежението в градски трафик. Улиците са важна част от градската среда и само от нас зависи да ги пазим чисти и безопасни. Не трябва нашето бързане и всекидневно натоварване да отнемат вниманието ни към това, което оставяме след себе си при пътуване в градска и извънградска среда“, коментира  Мирослав Тодоров от сдружение Power Jump.

Кампанията стартира в началото на месеца в София и бе открита официално с подобна артистична проява и продължи дигитално през целия месец в социалните мрежи и канали на БГ Бъди активен, за да може информираността да достигне до повече хора от цялата страна.

Шофиране #БезОтпадъци е инициатива  на сдружение  БГ Бъди активен и се осъществява в партньорство с Бритиш Американ Табако България, като цели да провокира промяна на поведението в шофьорите в страната, правейки ги по-отговорни спрямо изхвърлянето на отпадъци по време на шофиране.

Още идеи как да живеем в по-чиста среда  може да откриете на сайта на дългосрочната програма на БГ Бъди активен  –  _Място България thespot.bgbeactive.org

Facebook – Място България

Вашият коментар