„Анатомия на душата“ в Петното на Роршах

Тази вечер от 18.00 часа в клуб „Петното на Роршах“ Миа Сердарева ще представи сборника си с разкази „Анатомия на душата“

„Анатомия на душата“ е замислена като пътепис за вътрешния свят, в който опорни точки са надеждата, силата, вярата в човека и любовта. С много топлота и разбиране Миа ни води през лабиринтите на човешката душа, за да открием своята най-съкровена същност. Историите ѝ са едновременно задушевни, като топла прегръдка, и замислящи – като разговор с близък приятел. Книга, която ни съблича от условностите и ни оставя само „по душа“.

Мисля, че душата е тихото, топло, сладко нещо в дълбините ми, дето все го тегли към необята. Вечно готово да ликува… преди да проговори умът, натежал от белези и чужди истини. Вечно готово да обича, да милва, да се грижи, да споделя радости и да лекува болки… преди разумът да си иззида противообично убежище и да го душеизолира със самозаблуди.

Чакай, това май е човешката същност, не душата.

Не знам.

Има ли разлика?

Каквото и да представлява душата, със своите разкази Миа Сердарева успява да достигне и най-скритите ѝ кътчета. Вдъхновени от истински събития и хора в живота на самата авторка, те успяват да ни покажат нежната, крехка, но и вдъхваща сила и безкрайна надежда страна на живота. Истории за майчина и синовна обич, за безценно приятелство и истинска човещина, за болката и смъртта, но най-вече – за това да бъдеш човек. 

Мария (Миа) Сердарева е бакалавър по журналистика, магистър по английска филология и приложна психология. 

Автор на стихосбирката „Ябълки“ (1995) и сборника с разкази и импресии „Светлоглед“ (2014). 

Преводач на „Нещата, които остават“ на Сара Уилис, „Проектът Армагедон“ на Том Санктън, „Приказки от цял свят“ от Хедър Еймъри и „Индийски приказки“ от Анна Милбърн. 

Публикувала в „Литернет“, „Факел“, „Концептуално“, „Нова Социална Поезия“, списанието „Но Поезия“ (бр. 5), „Кадър 25“ и др., съавтор в антологията „Зелени разкази (ама наистина)“, алманах „Нова българска литература Проза 2017“, алманах „Нова българска литература Детски истории 2017“, сборника „Речник на страданието“ и др.

Номинирана за награда „Пловдив“ в категория Превод през 2012 г. Първа награда в категория „Човечни книги“ за сборника „Светлоглед“, присъдена от фондация „Човешка библиотека“ в конкурса „Копнеж за човечни книги“ през 2015. Втора награда за разказа „Награда“ в националния конкурс „Рада Казалийска“ на читалище „Добри Чинтулов – 1935“ през 2015 г.

За автора

Вашият коментар