Андрей Живков: Приоритетите на енергийното сътрудничество са от съществен интерес за България

Основните теми, които се разглеждат от Партньорството за трансатлантическо енергийно сътрудничество  – подобряване на енергийната сигурност, диверсификация, повишаване на енергийната ефективност, насърчаване на възобновяемата енергия, защита на критичната енергийна инфраструктура и повишаване нивото на киберсигурност, са от съществен интерес за България и напълно съответстват на националните приоритети на страната ни в сектор енергетика. Това каза министърът на енергетиката Андрей Живков на откриването на  Кръгла маса на високо равнище на Партньорството, която се провежда в рамките на българското домакинство на инициативата „Три морета“.

Пред участниците във форума министър Живков изтъкна активните усилия на българското домакинство на „Три морета“, насочени към засилено сближаване между страните в инициативата и към развитие на стратегическото й трансатлантическо измерение. Още от самото създаване на Партньорството през 2018 г. България подкрепя неговите цели и участва активно в работните му групи, подчерта министър Живков.

Ядрената енергетика е една от стратегическите посоки на енергийно сътрудничество в рамките на Партньорството, подчерта още министър Живков. Той изрази увереност, че подписаният на 23 октомври 2020 г. Меморандум за разбирателство между правителствата на Република България и САЩ за стратегическо сътрудничество в областта на ядрената енергия за граждански цели ще даде допълнителен тласък за задълбочаване на енергийните контакти между двете страни.  

За автора

Вашият коментар