Българи от три континента заявиха дигиталния шрифт по почерка на Васил Левски

Висок интерес към дигиталния шрифт по почерка на Васил Левски отчитат от Национална картова и платежна схема. Над 200 заявки за изтегляне на шрифта от цяла Европа, Северна Америка и Австралия са получени от публикуването му досега, обявиха от компанията, която анонсира мащабния си проект за създаване дигитален шрифт по почерка на Апостола в началото на лятото т.г. Най-многобройни са заявките от учебни заведения и културни средища – училища и университети в България и САЩ, читалища, издателства, сред които най-големите издатели на учебници и учебни помагала, както и професионалното съсловие на графичните дизайнери. Не са малко и запитванията от частни лица. „Получихме трогателни писма от родители, които считат, че претворявайки истории за Апостола чрез шрифта по неговия почерк, ще заинтригуват в по-голяма степен съвременните деца и ще могат да ги ангажират по-осъзнато“, коментира Стоилка Арсова, директор на Национална картова и платежна схема. Сред най-интересните проекти, в които се използва шрифтът, е компютърна игра за живота и делото на Васил Левски.

Да вдъхнови героизма на Левски у най-малките читатели, е мисията на първата книга с дигиталния шрифт по почерка на Апостола, която бе представена на специално културно събитие в Националната библиотека. Детската книжка „Невероятният живот на Васил Левски“ с автор Виктория Петкова, която разказва за сдобили се с митичност събития от живота на националния ни герой, ще запознае децата с различните превъплъщения на Левски – монах, учител, революционер, знаменосец, певец и визионер. „Личното ми вдъхновение дойде от родовите истории на потомката на Апостола – Христина Богданова. Надявам се, че съм прихванала частичка от горящия у нея пламък на Левски и чрез тази книга ще го предам на децата на България”, коментира Виктория Петкова. Авторът припомня философията на Апостола, че знанието дава духовна свобода и сила, но без любов тази сила може да руши. „Ако децата развият любов към България, страната ни ще има красиво бъдеще!”, убедена е тя. Книжката, която е част от поредицата „Българознайко“, съдържа и игра, която ще постави задача на децата да пренесат революционни документи до Централния революционен комитет. Също така, те биха могли да опитат и да пишат с почерка на Васил Левски. Атрактивните за детското око илюстрации са дело на Неда Малчева, а редактор и коректор на изданието е Харалампия Чунева. „Използването на шрифта с почерка на Левски прави книжката още по-истинска и жива и се надяваме това да доведе до по-емоционална среща на децата с Апостола, докато я четат и се опитват да пишат като него“, коментира Стоилка Арсова.

По време на посветеното на Васил Левски събитие д-р Руслан Иванов, ръководител на българския исторически архив към Националната библиотека, представи документалното наследство на Апостола, а вокален ансамбъл “Елици” изпълни хорови песнопения, за които се смята, че той е пял приживе. Специални гости бяха Христина Богданова, прапраплеменница на Васил Левски, публикувала предговорно посвещение в книгата, Виктор Попов, първокласник, който рецитира стихотворна творба за Левски, Ива Дойчинова, създател на инициативата „Будител на годината“, както и възпитаници на Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин Кирил Философ“. Авторът на шрифта по почерка на Левски – Стефан Пеев – участва дистанционно в събитието.

Дигиталният шрифт се предоставя безвъзмездно след попълване в уебсайта на проекта на заявка и декларация за целите на използването му. След одобрение желаещите получават имейл със .zip файл и инструкции за инсталиране.

За автора

Вашият коментар