Стоян Зиков представя „Антиматерия“ в Галерия „Контраст“

Стоян Зиков открива втората си самостоятелна изложба „Антиматерия“ в галерия „Контраст“ на ул. „Цар Самуил“ 49 в петък, 26 ноември 2021 г., от 18:00 часа. Куратор на изложбата, която ще продължи до 14 декември, е изкуствоведът и световно признат учен в областта на историята на изкуството, филологията и кодикологията – проф. Аксиния Джурова.

Стоян Зиков ще представи над 40 картини, в които чрез разграждане на обемите и формите, се опитва да внуши своята пластична концепция за предстоящите промени в днешния свят чрез изящния рисунък и живописта. Картините отправят към пестеливостта на изразните средства в източната калиграфия, синтеза на хайку и вглъбеността на дзен философията.

Изложбата ще разгърне виждането на художника към все още недостатъчно подозираните генерални промени пред човечеството, които извежда в три пункта – Човекът вече е част от Космоса, започва да го населва, ще колонизира ли и него?; Изкуственият интелект и роботизацията навлизат в живота ни, какво предстои?; Докъде ще стигнем с биотехнологиите, генното инженерство и напредъка на медицината?

Стоян Зиков е художник, скулптор, изследовател и създател на фестивала за градска култура „София диша“.  Завършва Национално училище за изящни изкуства, Скулптура в Национална художествена академия и Визуални изкуства в НБУ. Стипендиант към фондацията на Райна Кабаиванска. Още като ученик печели първите си призове в международен конкурс „Европа в училище“, МОН и в изложба към Националното училище за изящни изкуства. През 2014 г. e номиниран в престижните класации на сп. Forbes „30 под 30“ и „40 до 40“ на Дарик Радио, а през 2016 г. е отличен в класацията на радио „ФМ+“ – „Будител на годината“, в категория „Будител на града“.

За автора

Вашият коментар