Изкуството лекува или как пациентка във ВМА украси клиника със собствени творби

Клиниката по „Функционална диагностика на нервната система“ на ВМА се похвали с нова придобивка – множество жизнерадостни картини, изработени и подарени на лечебното заведение от тяхна пациентка.

Арт терапията е съвременен начин за ресоциализация на болни с различни заболявания, включително тези с мозъчен инсулт, коментира проф. Екатерина Титянова, ръководител на Клиниката по „Функционална диагностика на нервната система“ на ВМА.

От днес клиниката, която преди месеца бе изцяло реконструирана по европейски образец, е изпъстрена с творбите на Донка Димитрова – пациентка, която е претърпяла тежък мозъчен инсулт. А част от нейното лечение е именно арт терапията.

Изкуството на хора с различни заболявания на нервната система се показва на специална изложба по време на ежегодния конгрес на Българската асоциация по невросонология и мозъчна хемодинамика.

Показано е, че художници, писатели и музиканти, преживели инсулт, могат рязко да променят начина на рисуване, писане и композиране, а други болни – да развият непознати до преди инсулта умения. Това се дължи на възможността на мозъка да се реорганизира в условия на трайно неврологично увреждане, което дава възможност на болните с различни дефицити да подобрят качеството си на живот, да се чувстват полезни за себе си и за околните, подпомагани от семейството и обучени медиатори, коментира проф. Титянова.

Струва си всеки човек в риск да се докосне до изкуството като преоткрие себе си и модифицира възприятията си за живота по свой начин, който му носи удволетворение, спокойствие и радост. При затруднена комуникация с външния свят арт терапията е своеобразен начин за социално общуване.

Арт терапията се използва при лечение на мозъчни инсулти в периода живот след инсулт. Самият мозъчен инсулт има четири фази – първична профилактика, остра фаза на инсулта, дълга рехабилитация и период – живот след инсулта, поясни още специалистът.

За автора

Вашият коментар