Бургаската опера в ритъма на валса с „Виенска кръв“

Жизнерадостната и предаваща позитивни послания музика на Йохан Щраус-син ще звучи в сряда, 24-ти ноември, от 19 часа в залата на Бургаската опера в оперетата „Виенска кръв“. Историята, която ще бъде разказана чрез средствата на оперетното изкуство, е класическа – изневяра, поредица от интриги, забавни разминавания, обрати в сюжетното развитие, ситуации, изпълнени със закачки и свеж хумор, и, разбира се – великолепие от музикални и визуални послания. Освен бляскавата и обичана от всички поколения музика на Щраус, която е не само популярно звучаща, но и носи финес, нагласи за грабване на житейските радости и превръщането им в перманентно щастие, постановката на „Виенска кръв“ е атрактивна и като сценично оформление и костюми – те ще пренесат публиката на аристократичен бал в имение във Виена в средата на XIX век.

Зад диригентския пулт в атрактивния спектакъл на 24-ти ноември застава маестро Цанислав Петков. Преди дни той дирижира с голям успях в залата на Бургаската опера една от най-популярните опери на В. А. Моцарт „Сватбата на Фигаро“. Режисурата на постановката, грабваща със своята аристократичен чар, динамика и прекрасни костюми, изцяло издържани в стила на епохата, е на Марио Николов – гост, който ще се представи в ролята на Граф Балдуин Цедлау. Марио Николов е известен не само с многобройните си роли на родни и чужди сцени, а и като автор и водещ на предаването за класическа музика и джаз „Вечната музика“ по БНТ. Сценографията на постановката е на Иван Токаджиев – емблематично име в областта на сценографията за музикално-сценични изкуства, художник на костюмите е друг не по-малко титулуван творец, който за съжаление вече не е между нас – Цветанка Стойнова. Диригент на артистите от хоровия състав е Невена Михайлова, танците са дело на Галина Калчева, концертмайстор – Христо Белчев, помощник-режисьор – Лина Пеева.

Освен сценичен блясък и грабващи сетивата костюми и ефекти, спектакълът на „Виенска кръв“ гарантира и първокласен артистичен каст: в ролята на Графиня Габриела Цедлау бургаската публика ще види и чуе солистката на Музикалния театър „Стефан Македонски“ Валентина Корчакова. Прекрасното сопрано е чест и желан гост на бургаска сцена, участва и в други постановки на Държавна опера – Бургас – „Прилепът“, „Бал в Савоя“, „Графиня Марица“, както и в концертни спектакли, реализирани от състава на Бургаската опера – „Под небето на Париж“, „От Виена до Бродуей“ и др.

Като Франциска Каляри на сцената излиза атрактивното сопрано Мария Цветкова-Маджарова, която съвсем наскоро бе посрещната с овации от бургаската публика в чудесните си превъплъщения като Сузана – в „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт, под диригентството на Цанислав Петков, и Аничка – в мюзикъла от Парашкев Хаджиев „Службогонци“ – с гост-диригент Светослав Лазаров. Като Княз Ипсхайм-Гинделбах на сцената излиза баритонът Йордан Христозов, в ролята на Йозеф ще видим Бранимир Недков, баритон, в образа на закачливата красавица Пепи влиза сопраното Шмилена Султанова, като Каглер ще се представи басът Петър Тихолов, като Мали на сцената излиза Весела Апостолова, сопран, Граф Битовски ще бъде Александър Перпериев. В пищния спектакъл с жизнеутвърждаващо звучене – така необходимо в семплите и трудни съвременни реалности, участват артистичните състави на оркестър, хор и балет на Държавна опера – Бургас.

Билети за оперетата “Виенска кръв“ можете да намерите на касата на Операта, на каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, както и в мрежите на Grabo и Eventim.

Вашият коментар