Чистим язовир Огоста от хилядите отпадъци по поречието й

Близо до град Монтана през съботата на 23 октомври от 9 до 17 часа се организира почистване на местността Червеното връвище, край язовир Огоста.

Причината за това почистване е че всяка пролет при топенето на снеговете и вдигането на нивото на река Огоста течението ѝ събира хилядите отпадъци изхвърлени по нейното поречие и след това ги отнася в язовира. Въпросната местност се явява естествена спирка за голяма част от отпадъците и с времето те се натрупват там. При първото почистване през месец май ентусиасти успяха да напълнят над 100 чувала с боклук и се надяват да имат същата успеваемост.

Локацията на чистенето е трудно достъпна, затова ентусиастите се нуждаят от хора с лодки, които да транспортират доброволци до замърсената зона и да разтоварват обратно на брега събраните чували с боклук. Доброволци, които да събират боклук от замърсената местност, които да поемат чувалите с боклук от лодките и да го сортират на брега. Доброволец с кола, който да окаже логистична подкрепа при транспорта на хора от Монтана до локацията и обратно след чистенето. А на място ще са осигурени чували за боклук и работни ръкавици, две моторни лодки, които ще превозват доброволци и отпадък. Трябва да си носите високи гумени ботуши – отнася се за доброволците, които ще влизат с лодка до локацията, която ще се чисти, защото при качване и слизане се гази във водата. Бутилка или канче за вода – на място ще се осигурят туби, от които ще може да си налеете. Носете си храна и топли. При неблагоприятни атмосферни условия се ще промени датата на събитието, което може да следите на фейсбук страницата Почистване на язовир Огоста Vol. 2

За автора

Вашият коментар