Cool Den – Новият глас на българската алтернативна сцена

Група, която трудно се вписва в определения за жанр или стил. Разчупва всякакви рамки и представи и изненадва дори собствените си фенове със звучене, текст и послания предадени чрез музиката.

В началото бе Никола и един Loop Station. А публиката в Bar Fly беше предимно приятели, които обичаха да гo слушат. Но Никола винаги е искал да има група и другарчета със сродна по душа любов към музиката. Една случайна среща на „Витошка“, докато свири, го среща с Ивайло. И идеята за Cool Den започва да придобива образ.

В момента групата се състои от четирима човека: Никола Симеонов (китара, вокал), Ивайло Петров (китара, вокал), Васил Андреев (бас), Теодор Чирпанлиев (барабани). Правят първият си албум – „1“. В него човек може да открие всичко, от битов реализъм, текстове, които да пееш на висок глас в колата, такива на които искаш да скачаш, както и такива, които имат сериозни социални послания. Един „Шофьор на картофи“ не е просто „Молец“, а да развееш на „Баба ти хвърчилото“ си е сложна „Алгебра“, но там, където шараните падат от небето, винаги има място за още един! Шантави рими и много тънък хумор. Но моментът, в който разбираш, че думите не са случайни и всичко изпято и изсвирено е почувствано, преживяно и има силно социално послание е, когато чуеш „Характер“ или песента „Лек“, вдъхновена от и посветена на лекарската професия. Текстове с много символика, препратки към много ситуации и теми от ежедневието ни.

Групата бързо набра популярност и има участия в няколко музикални фестивала, гостувания в български телевизии и радиа. На скоро излезе вторият им албум „Тази земя“, който е кръстен на пилотния сингъл от него. Премиерата беше в клуб Терминал 1. За радост имахме удоволствието да го чуем на живо и на пловдивска земя, в клуб Void. Дълго чакана среща, а те определено не ни разочароваха. Изненадата беше няколко колаборации с Керана и Космонавтите. Енергията, очаквано беше завладяваща, както е винаги, когато музиката е преживяна и това се предава на публиката. И се надяваме скоро пак да ни гостуват.

Ако още не сте ги слушали, то започнете с първия албум. Ще бъде трудно да не ви хареса. А ние ви поздравяваме с две любими парчета:

Автор: Надина Чолакова

За автора

Вашият коментар