Държавният глава: България ще продължи да оказва подкрепа на Украйна 

Изграждането на коридори за транспорт на храни от Украйна и недопускането на продоволствена криза в съседни на Европа региони, обсъдиха президентът Румен Радев и министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба

България ще продължи да оказва подкрепа на Украйна и нейните граждани в настоящата война в рамките на своите възможности. Това заяви президентът Румен Радев на срещата си с министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, който е на посещение в България. Сред темите на разговора бяха ситуацията в Украйна в условията на военен конфликт, хуманитарната подкрепа за украинските граждани, които напускат зоните на военните действия, както и недопускането на продоволствена криза в страната и в съседните на Европа региони. В срещата участва и председателят на Асоциацията на българите в Украйна и депутат във Върховната Рада Антон Киссе.

„Още веднъж призоваваме тази безсмислена, братоубийствена война между два братски славянски народа да спре и да търсим начини всички заедно в рамките на ЕС по-бързо да възстановим Украйна“

Подчерта българският държавен глава.

Президентът припомни, че още в първите часове на войната България и страните от НАТО и ЕС, на най-високо политическо ниво, са осъдили агресията и започнатите от Русия военни действия срещу Украйна. Това е и неизменната последователна позиция на Европейския съюз и НАТО в подкрепа на териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Президентът посочи също така, че страната ни е част от наложените санкционни режими на Русия, въпреки социалните и икономически последствия за България. Румен Радев припомни и изготвената декларация до Европейската Комисия от болшинството президенти от формата Б-9, в която призовават за ускорената интеграция на Украйна в ЕС.

Румен Радев отново призова за бързо, ефективно и независимо международно разследване на зверствата и убийствата на цивилни граждани в Украйна, както и за най-строго наказване на всички извършители. „Особено сме загрижени за хода на настоящите военни действия и заплахата за цивилното население. Точно в зоната на военните операции попада и многобройната българска диаспора“, подчерта Румен Радев. Българският държавен глава изрази надежда, че украинската страна прави всичко възможно, за да минимизира риска за живота на цивилните граждани и на българското национална малцинство.

България е готова да продължи програмата за лечение и възстановяване на украински военнослужещи у нас, започната през 2014 г. и прекъсната поради кризата с коронавируса, стана ясно от думите на президента. От началото на военните действия страната ни е приела над 91 хиляди души от Украйна, а предоставената хуманитарна помощ от България през Механизма за гражданска защита на Европейския съюз и Българския червен кръст надхвърля 1.5 млн. евро. „Нашият стремеж е да осигурим не само храна и подслон,  но и медицинска подкрепа, трудова заетост, детски градини и образование за децата, за да не се чувстват травмирани от войната“, отбеляза Румен Радев. 

Обща бе позицията, че международната общност трябва да предприеме своевременни действия за организацията на логистични коридори за транспорт на храни от Украйна, която е един от основните европейски износители на зърнени храни, така че да не се стига до продоволствена криза в съседни на Европа региони.

Министърът на външните работи на Украйна изрази признателност към българския народ и правителство за помощта, която оказват на търсещите спасение от войната украински граждани. Дмитро Кулеба благодари за ясната позиция на България за европейската интеграция на Украйна и посочи, че  страната вече е предоставила отговор на въпросниците на Европейската комисия.

По думите на Кулеба в интерес на Украйна и на България е регионът на Черно море да бъде регион на мир и просперитет, а не на война. „Смятам, че украинците и българите имат много повече основания да се смятат за братски народи, особено след тази искрена подкрепа, която ни оказвате“, отбеляза още той.  Министърът на външните работи на Украйна допълни, че пред украинския народ стои ясната задача да защитава своята земя и санкциите към Русия трябва да продължат, за да бъде спряна агресията срещу Украйна. 

Вашият коментар