Дайте ни пясъкоструйката, ние ще изчистим тепетата!

Шаренията по Сахат тепе на Главната не е поредната арт инсталация на екстравагантен гост модернист. Също така, дори не е протест подбуден от непокорна пропаганда, отправена към заспалото градско население. Нее, то си е чиста глупост, която не се взима достатъчно под внимание.

Най-мръсното и надраскано тепе се намира в центъра на Пловдив и живее като платно за безсмислени излияния. От подножието си до изкачването му, на Дановия хълм поне ясно личи колко много се обичат Г+К, К+Й, Н+В, овековечили чистата си любов, като са изцапали сиенитните скали.Именно за чистотата на града, освен съвестните ние, се грижат назначени екипи в Общинско предприятие „Чистота“, които от своя страна не пропускат да напомнят, ако има някъде нередност, да се подаде сигнал. Ето, сигнализираме: Изчистете тепетата, моля.

Разбира се, това не е първият текст и сигнал по темата, защото очевидно няма устойчиво решение, което да сведе до минимум хълмовете да бъдат лесно достъпни за тези, които искат да ги омерзят. Няма камери, няма жива охрана, а може би това би било част от решението на проблема.Но затова пък има свастики, сърчица, никнеймове, Бобчо е гей, I need your love, 1912, 1926, Господ е българин – Гришо е над него и така нататък.

Тепетата за много от нас са приятно място за разходка, спорт, любуване на гледката, намиране на малко тишинка, изпиване на една биричка, опорна точка за среща с приятели. Не мога да си представя как пиете бира, смеете се и Кирил вади червения спрей и на Часовниковата кула от 16 век, една от най-старите в Европа, паметник на миналото, изписва: Ленче, ти си мойто всичко!

И все пак, изглежда, че скоро изобщо не се е качвал някой да почисти, затова, ако сте прекалено натоварени да държите Пловдив в изрядна чистота, дайте пясъкоструйката, ние ще изчистим тепетата.

Коментари (1)

  1. Хубава инициатива, ако отпуснат действително бих помогнал, както и други, сигурен съм. Ако не дадат можем да организираме нещо заедно, има и бюджетни варианти.

    Отговор

Вашият коментар