Циганската баница и шопската салата са модерно вкусни в ръцете на Шеф Ангелов

Шеф Златомир Ангелов е ценител на автентичната кухня, но и умее да експериментира с нея. Той ни я поднася в особена смесица на вкусове, които връщат лентата на спомена в един модерен вид. Второто събитие от поредицата на Food Arena вече се готви и отново ще срещне качествения продукт на миналото елегантно поднесено. А шеф Ангелов разказва сладко и кани на тази среща.

Какво ще представиш този път на срещата?

Ще представя популярни български рецепти по различен начин поднесени. Подготвяме различен прочит на Шопска салата, Циганска баница и Свинска кавърма или по-скоро основното ще бъде инспирирано от кавърмата. За десерт ще предложа фермерско овче кисело мляко със сезонна дюля.

Как реши да са точно тези ястия?

Честно казано, всяко едно от тях има история в моят живот по някакъв начин, затова и избрах точно тези ястия. Шопската салата кой не я обича? Свързвам я с доматите, краставиците и чушките от на баба ми градината, уникалното овче сирене, което прави. Циганската баница, пък беше едно от най-честото хапване, което ядях като малък. Кавърмата беше едно от първите неща, които се научих да готвя. Десертът отново го свързвам с детството, защото ми беше любимият десерт – киселото мляко, което бяха усвоили до съвършенство майка ми и баба ми го съчетавах тогава по прост начин с дюлевото сладко на майка ми, направено с дюли от градината.Българите най-много нашата кухня ли си обичат?

Българите по душа сме си чревоугодници и няма как да не обичаме нашата кухня, която крие изключително голямо кулинарно богатство.

Твоето любимо традиционно ястие кое е?

Бих казал, че са доста, но най-любимо ми е традиционната „Осмянка с кисело зеле“, към което в момента влизаме в сезона му. Осмянка с кисело зеле е свинско коремче с кисело зеле, червен пипер, доста чесън и върви много приятно с хубаво червено вино и люти чушки.

С каква храна израсна?

Аз израснах с традиционни и домашни гозби, но най-вече истински продукти. Мога да кажа, че точно оттам тръгна любовта ми към готвенето и сантименталността ми към българската традиционна кухня.

Какви са специалните ти съставки за храната на това събитие?

Специалните съставки за предстоящото събитие са занаятчийска шарена сол, истинско фермерско козе сирене, автентичен еленски бут, който бих казал, че е уникален, също така ще включа в ястието и сладко от сезонни дюли с индрише, както и специфичната кайсиева ядка.

Как ще представиш модерно храната, какви техники ще използваш?

Много от продуктите ще преминат през нетипична термична обработка и ще добият необичайна за тях текстура, като маслините ще бъдат под формата на пръст към моя прочит на „Шопска салата“ и още много други, с които ще запозная участниците с тях на самото събитие.

За автора

Вашият коментар